Estrategias

TE04030PR-03aa-EQUIP.jpg
>download

La producción de un estudio está siempre definida por una serie de repeticiones y de diferenciaciones. Una repetición excesiva lleva a la esclerosis y a la inflexibilidad, y no permite sacar partido de las oportunidades que presentan los nuevos contextos para ampliar así los potenciales genéticos. Si se produce una diferenciación excesiva, la coherencia interna de la obra se diluye en los condicionantes externos y se subordina a una situación concreta, puramente local. Ha de existir un equilibrio entre repetición y diferenciación, al menos en nombre de la operatividad de un estudio. La operatividad no consiste únicamente en la capacidad de adaptación, de modelarse a condiciones cambiantes, sino también en el control de ciertos procesos. Y este control aumenta con la repetición. Técnicas, protocolos, apretones de mano… Todo esto mejora con el ejercicio profesional, ya que ciertas prácticas tienen más éxito que otras. Intentamos identificar las repeticiones que se producen en nuestra obra, y es por este motivo que adoptamos el formato de una clasificación. Es en estas repeticiones donde intentamos identificar la consistencia de la producción, construir una especie de huella, un ADN del estudio. Queremos ver el resultado de estos años no únicamente como una serie de experimentos, definidos por condicionantes concretos, sino como un repertorio consecuente de especies arquitectónicas que pueden proliferar, mutar y evolucionar en los próximos años.

Estratègies

TE04030PR-03b-EQUIP.jpg
>download

La producció d’un estudi està sempre definida per una sèrie de repeticions i de diferenciacions. Una repetició excessiva porta a l’esclerosi i a la inflexibilitat, i no permet treure’n partit de les oportunitats que presenten els nous contextos per ampliar així els potencials genètics. Si es produeix una diferenciació excessiva, la coherència interna de l’obra es dilueix en els condicionants externs i se subordina a una situació concreta, purament local. Ha d’existir un equilibri entre repetició i diferenciació, si més no en nom de l’operativitat d’un estudi. L’operativitat no consisteix únicament en la capacitat d’adaptació, de modelar-se a condicions canviants, sinó també  en el control de certs processos. I aquest control augmenta amb la repetició. Tècniques, protocols, encaixades de mà… Tot això millora amb l’exercici professional, ja que certes pràctiques tenen més èxit que d’altres. Intentem identificar les repeticions que es produeixen a la nostra obra, i és per aquest motiu que adoptem el format d’una classificació. És en aquestes repeticions on provem d’identificar la consistència de la producció, construir una mena d’empremta, un ADN de l’estudi. Volem veure el resultat d’aquests anys no únicament com una sèrie d’experiments, definits per condicionants concrets, sinó com un repertori conseqüent d’espècies arquitectòniques que poden proliferar, mutar i evolucionar en els propers anys.

Strategies

TE04030PR-03d-EQUIP.jpg
>download

A practice is always determined by a series of repetitions and differentiations. Excessive repetition leads to sclerosis and inflexibility, and fails to exploit opportunities in new environments and expand the genetic potentials. If there is too much differentiation, the internal consistency of the work dissolves in the exterior conditions, becomes enslaved to the specific situation, purely local. There needs to be a balance between repetition and differentiation, even in the name of operativity of a practice. Operativity is not only determined by the capacity to adapt, to ply to changing conditions but also by its mastery of certain processes. And that mastery is improved through repetition. Techniques, protocols, handshakes are improved through the development of a practice, as certain modes prove to be successful. We have tried therefore to identify repetitions in the work of the office, and that is why it takes the form of a classification. It is in those repetitions where we try to identify the consistency of the practice, to construct a kind of fingerprint, an DNA of the practice. We want to see the outcome of these years not just as a series of experiments, defined by the specific conditions, but as a consistent reservoir of architectural species to be proliferated, mutated and evolved in the years to come.

Salimos en la BTV

TE04030PR-09aa-EQUIP.jpg
>download

¿Cómo te definirías?
Bueno, me gustaría ser otras cosas pero lo que realmente creo que soy es un emprendedor.

¿Cual es tu filosofía?
Nuestro objetivo es hacer cosas que sean útiles para la gente. Que sean útiles para que la gente interactúe, hable, cotillee, hagan cosas juntos.
De hecho nuestra filosofía, para decirlo de alguna manera, se podría resumir en tres premisas que intentamos seguir siempre. Primero reinventar sin parar, que es como preguntarle a un conocido cada vez que te lo encuentras ¿y tú quién eres? Segundo, siempre acercarse a la gente, que se entienda lo que hacemos y que se le encuentre una utilidad. Tercero es tener una actitud propositiva, no solo preguntar ¿y tú quién eres?, no solo estar próximos a la gente, sino también hacer constantemente, dar respuestas. Aportar alguna cosa vaya.

¿Cual es tu método de trabajo?
Nuestro método de trabajo es doble. Primero dando respuesta a solicitaciones concretas de clientes: te piden un servicio y tú se lo das. Normal. Pero también seguimos otra estrategia, a la que le damos el nombre, nada original por cierto, de LAB. Esta segunda viene a ser nuestro rincón para investigar i probar soluciones que más tarde, más temprano, o nunca, para ser sinceros, serán aplicadas, en parte o en intuición, a los trabajos que tienen un cliente y un objetivo determinado.

¿Qué tipo de profesional forma l’EQUIP Xavier Claramunt ?
Básicamente profesionales jóvenes. Con la experiencia justa para no generar disparates pero con la frescura suficiente para abarcar más de lo que nunca se pueda apretar y poder marcarse retos de los que solo se puede salir de dos maneras: destrozado o fortalecido.

¿Qué es el LAB? Finalidad. Método de trabajo
Como se dice muy a menudo, me gusta que me hagas esta pregunta. Me gusta mucho. El LAB consiste en trabajar en alguna línea de actuación o en algún producto antes de que aparezca el cliente que lo vaya a solicitar. En general a este personaje lo tenemos en mente, sabemos quién puede ser, es decir tenemos el cliente que puede necesitar aquello en lo que estamos trabajando, pero él aún no lo sabe. Esto nos da la libertad para investigar. Es como hacer una pretemporada antes de empezar a jugarnos los puntos. Pero no son trabajos teóricos, siguen un programa concreto, con unos objetivos, y definiendo unos clientes hipotéticos. Todo ello va dando lugar a una serie de productos o soluciones para formar lo que nosotros denominamos un catálogo. Así, cuando aparece un cliente, o si después de tanto silbarle a la oreja otro se da por aludido, podemos mostrarle productos o soluciones que en realidad ya hemos ensayado.

Importancia del trabajo en equipo.
Solo decirte que nuestro nombre es EQUIP, que en catalán significa ‘equipo’. Es un nombre que admite que se le añadan constantemente nuevos colaboradores. Por ejemplo EQUIP BTV, y nos ponemos a hacer un documental sobre los proyectos que a lo largo de la historia se han considerado disparatados y han acabado siendo realidades normalísimas. También los hay de los más normales aún, aquellos que de tan disparatados se quedaron como excelentes despropósitos. Bien, bueno, quizá son más interesantes televisivamente hablando. Quién sabe.

¿No es un poco arriesgado hacer un Hotel Galáctico?
Mujer, arriesgado. Lo que sí te puedo decir es que es osado. Digamos que es un tipo de proyecto que solo se puede esperar de gente que venga de contextos industrialmente y económicamente más potentes. Pero las cosas siempre han estado igual. Nunca se sabe. Hay que ir sin complejos. Las cosas se pueden pensar en cualquier lugar, después siempre te has de mover para hacerlas realidad, buscar los colaboradores adecuados.

¿El futuro está en ser multidisciplinar?
¿Relación entre arquitectura, joyería y diseño industrial?
El futuro está en trabajar sin complejos. No vemos otra manera de interesarnos por otros campos, que acaban siendo necesarios. Si piensas de forma abierta te acabas asociando con colaboradores muchas veces sorprendentes. La relación entre arquitectura, joyería, que a nosotros nos gusta llamar ornamento, y el diseño industrial puede ser tal que en estos momentos se le pueda añadir la aeronáutica o al tecnología espacial. No vemos otra manera de interesarnos por otros campos, que acaban siendo necesarios. Si piensas de forma abierta te acabas asociando con colaboradores muchas veces sorprendentes. La relación entre arquitectura, joyería, que a nosotros nos gusta llamar ornamento, y el diseño industrial puede ser tal que en estos momentos se le pueda añadir la aeronáutica o al tecnología espacial.

¿Lo funcional ha de dejar paso al diseño?
La aguja de tender la ropa es un diseño, y también es funcional. De hecho, la contraposición entre función y diseño no es real. Todo lo que utilizamos ha pasado por un proceso de diseño, se ha tenido que pensar, adaptar… etc. El diseño es neutro, lo que sucede es que hay malos, malísimos diseños. Y buenos, es decir que sirven para lo que han sido pensados, o simplemente que sirven para algo.

¿Qué se tiene que hacer para conseguir hacer lo que uno quiere?
Mi experiencia dice, resumiendo mucho, que para llegar a hacer lo que uno quiere se ha de ser tozudo como una mula. Podríamos hablar de creerse lo que uno hace, tener constancia y una continua mejora, buscar y encontrar los colaboradores adecuados, tomar decisiones duras, otras arriesgadas, intentar evitar las que son directamente suicidas… Pero creo que queda mejor resumido con la idea de ser más tozudo que una mula.

¿En qué crees que has innovado en tu trabajo?
En saltar alguna barrera, en el sentido de proponer situaciones fuera de los ámbitos tradicionales. Especialmente en la flexibilidad de dar respuestas, responder a cualquier pregunta que pueda venir de cualquier cliente. Buscando todos los colaboradores que hagan falta para construir esta respuesta. Y si este es un cura párroco, que sea un cura párroco. Sin complejos.

Requisitos para ser innovador.
Conseguir aportar alguna novedad y sobretodo, que muchas veces se olvida, insistir y construir el contexto suficiente para que esta novedad se haga realidad, digamos que si no se consigue que entre en producción es invento, pero no innovación.

¿Qué se tienen que hacer para estar constantemente innovando?
Hombre, quizá no se tiene que innovar constantemente, solo cuando haga falta. Bueno, quizá hace falta con mucha asiduidad…

¿Qué te gustaría hacer que aun no hayas hecho?
Tener un hijo con todas las mujeres a las que he querido.

¿Se tiene que ser arriesgado para hacer lo que uno quiere?
Sí. Pero no se trata del riesgo de escalar una pared vertical sin cuerdas. A veces es más un riesgo mental, de ponerte retos que puedas poco a poco ir consiguiendo.

¿Barcelona te facilita el trabajo?
Y tanto. Sólo faltaría.

¿Qué ha de tener tu casa ideal?
I tant, també. I molt.

¿Tu deseo?
¿Tu paraíso? ¿Dónde te perderías?
Me perdería con ella en una ciudad como Bandar Seri Begawan si no llevara el plano a cuestas, ni guía, ni dinero… Tú ya me entiendes.

Últimos proyectos. ¿Qué estás haciendo ahora?
Viviendas en el Montsià, Hoteles en Mallorca, Barcelona, Lisboa, Beijing. Suena muy grande, pero en el fondo es casi el proceso normal. También taquillas…
Y, por supuesto, las Galactic Suite. 

Sortim a BTV

TE04030PR-09b-EQUIP.jpg
>download

Com et definiries?
Bé, m’agradaria ser altres coses però crec que el que sóc és un emprenedor.

Quina es la teva filosofía?
El nostre objectiu és fer coses que siguin útils per a la gent. Que siguin útils per a que la gent interactuï, parli, xerri, facin coses junts.
De fet la nostra filosofia, per a dir-ho d’alguna manera, es podria resumir en tres premises que intentem seguir sempre. Primer és reinventar sense parar, que és com preguntar-li a un conegut cada vegada que te’l trobes. ¿i tu qui ets?
Segon, sempre acostar-se a la gent, que s’entengui el que fem i que se li trobi una utilitat.
Tercer és tenir una actitud propositiva, no només preguntar ¿i tu qui ets?, no només estar pròxims a la gent, sino també fer constantment, donar respostes. Aportar alguna cosa, vaja.

Quin es el teu métode de treball?
El nostre mètode de treball és doble. Primer donant resposta a solicitacions concretes de clients: et demanen un servei i tu els hi dones. Normal. Però també seguim una altra estratègia, a la que li donem el no massa original nom de LAB. Aquesta segona bé a ser el nostre racó per a investigar i provar solucions que més tard, més d’hora o mai, per què no dir-ho, seran aplicades, en part o en intuició, als treballs que tenen un client i un objectiu determinat.

Quin tipus de profesionals formen LEQUIP+CLARAMUNT?
Bàsicament professionals joves. Amb l’experiència justa per a no generar disbarats però amb la frescura suficient per a estirar més el braç que la màniga i ficar-se en reptes del que només es pot sortir de dues maneres, destrossat o engrandit.

Que es el LAB?
Finalitat.Mètode de treball
Com es diu molt sovint, m’agrada que hem facis aquesta pregunta. M’agrada molt.
El LAB consisteix en treballar en alguna línea d’actuació o en algun producte abans de que apareixi un client en concret. En general el tenim en ment, sabem qui pot ser, és a dir, en el fons sí que tenim client, però ell encara no ho sap. Això ens dóna la llibertat per investigar. És com fer una pretemporada abans de començar a jugar-nos els punts. No són treballs teòrics, segueixen un programa concret, amb uns objectius i definint-se uns clients hipotètics, i van donant lloc a una sèrie de productes o solucions que fan formant el que nosaltres anomenem un catàleg. Així quan apareix un client, o si després de tan xiular-li l’orella un altre es dóna per al·ludit, podem mostrar-li productes o solucions que en realitat ja hem assajat.

Importancia del treball en equip.
Només dir-te que el nostre nom és EQUIP. És un nom que admet que se li afegeixin constantment nous col·laboradors. Per exemple EQUIP BTV, i ens posem a fer un documental sobre els projectes que al llarg de la història s’han considerat disbarats i han acabat sent realitats normalíssimes. També n’hi a dels altres, disbarats que van quedar-se com a excel·lents despropòsits. Bé, potser són més interessants televisivament parlant. Qui sap.

No és una mica arriscat fer un Hotel Galactic?
Home, arriscat. El que sí et puc dir és que és agosarat. Diguem que és un tipus de projecte que només s’espera de gent que provingui de contextos industrialment i econòmicament més potents. Però les coses no sempre han estat igual. S’ha d’anar sense complexos. Les coses es poden pensar a qualsevol lloc, després sempre t’has de moure per a fer-les realitat, buscar els col·laboradors adequats.

El futur està en ser multidisciplinar?
Relació entre arquitectura, joieria i disseny industrial?
El futur està en treballar sense complexos. Això et porta a interessar-te per altres camps, que acaben sent necessaris. Si penses de forma oberta t’acabes associant amb col·laboradors moltes vegades sorprenents. La relació entre l’arquitectura, la joieria, que a nosaltres ens agrada anomenar ornament, i el disseny industrial pot ser tal que en aquests moments hi puguis afegir l’aeronàutica o la tecnologia espacial.

Lo funcional ha de deixar pas al disseny?
L’agulla d’estendre la roba és un disseny, i també és funcional. De fet, la contraposició entre funció i disseny no és real. Tot el que utilitzem ha passat per un procés de disseny, s’ha hagut de pensar, adaptar… etc. El disseny és neutre, el que passa és que hi ha mals dissenys.

Que s´ha de fer per arribar a fer el que un vol?
La meva experiència diu, resumint molt, que per a arribar a fer el que un vol s’ha de ser tossut com una mula. Podríem parlar de creure’s el que un fa, tenir constància i una contínua millora, buscar i trobar els col·laboradors adequats, prendre decisions dures, altres arriscades, intentar evitar les que són directament suïcides… Però crec que queda més ben resumit amb la idea de ser més tossut que una mula.

En que creus que has innovat en la teva feina?
En saltar alguna barrera, en el sentit de proposar situacions fora dels àmbits tradicionals. Especialment en la flexibilitat de donar respostes, respondre a qualsevol preguntar que pugui venir de qualsevol client. Buscant tots els col·laboradors que facin falta per a construir aquesta resposta. I si aquest és un mossèn, serà un mossèn. Sense complexos.

Requisits per ser innovador.
Aconseguir aportar alguna novetat i sobretot, que moltes vegades s’oblida, insistir i construir el context suficient per a que aquesta novetat sigui realitat, diguem que aconseguir que entri en producció.

Que s ha de fer per estar constantment innovant?
Home, potser no s’ha d’innovar constantment, només quan fa falta. Bé, potser fa falta molt sovint.

Que t agradaria fer que encara no has fet?
Tenir un fill amb totes les dones que he estimat.

S’ha de ser arriscat per fer el que un vol?
Sí. Però no és el risc de pujar una paret vertical sense cordes. A vegades és més un risc mental, de posar-te reptes que puguis poc a poc aconseguir.

Barcelona et facilita la feina?
Sí, clar, per suposat. Sense lloc a dubtes.

Que ha de tenir la teva casa ideal?
Sí, és clar.

El teu dessig?
El teu paradis?on et perdries?
Em perdria amb ella en una ciutat com Bandar Seri Begawan si no portés plànol, ni guia, ni peles… tu ja m’entens.

Últims projectes. Que estàs fen ara?
Vivendes al Montsià, Hotels a Mallorca, Barcelona, Lisboa, Beijing. Sona molt gran, però en el fons tot és més normalet. Guixetes…

I les Galactic Suites.

We appear on BTV

TE04030PR-09c-EQUIP.jpg
>download

How do you define yourself?
Well, I’d prefer to be something else, but I think what I am is an entrepreneur.

What is your philosophy?
Our aim is to make things which will be useful for people, which are useful in a way so that people interact, talk, chat, do things together.
One way of expressing our philosophy is to sum it up under three principles, which we always try to observe. The first is to reinvent continually, which is like asking an acquaintance “who are you?” every time you meet them. Secondly, always approach people so that they understand what we are doing and they will find a use for it. The third is to have a positive attitude, not only ask “who are you?”, not only be closer to people, but also do it all the time, give answers. Make a contribution, so to say.

What is your approach to work?
We have a two-fold approach to work. First, giving an answer to concrete requests from clients – they ask for a service and you give it to them. That’s what is expected of you, but we also adopt another strategy, to which we give the none-too-original name of LAB. This second approach refers to the place where we carry out research and try out solutions which sooner or later – or even never, why not say so – will be applied in part or intuitively to the projects which have a specific client and objective in mind.

What kind of professionals form part of LEQUIP+CLARAMUNT?
Basically, young professionals. With just the right experience so they don’t make foolish mistakes, but they are also fresh enough to make a real effort and accept challenges, from which they can emerge in one of two ways – either devastated or enriched.

What is the LAB?
A purpose. A work method.
As people often say, I’m glad we’ve asked that question. I’m very glad.
The LAB consists in working on a particular approach or on a particular product before an actual client appears. Normally we have somebody in mind, we know who it could be, that is to say, really we do have a client, but they don’t know it yet. This gives us the freedom to do research. It’s like taking part in a pre-season match before starting to play for actual league points. These are not theoretical projects. They follow a specific programme with set objectives and specified hypothetical clients. They produce a number of products or solutions which go on to form part of a catalogue. Thus when a client appears, or if we bend a client’s ear to such an extent they feel it’s made especially for them, we can show them products or solutions we have actually already tested.

Importance of team work.
I only need to tell you that our name is EQUIP, which is team in Catalan. It’s a concept which means you can take on new co-workers all the time. For instance, EQUIP BTV. We decide to do a documentary about projects throughout history which were considered to be foolhardy and ended up becoming an everyday reality. There are also other foolish ideas which became spectacular follies. Maybe these are more interesting for putting on television. Who knows.

Isn’t it slightly risky designing a Galactic Hotel?
Risky, well, what you could say is that it’s a venturous idea. Let’s say it’s the type of project which you can only expect to be financed by people who come from more dynamic economic and industrial backgrounds. But things don’t always have to stay the same, you should let nothing hold you back. You can think about doing things anywhere and afterwards you just have to search around for a way to make them a reality, to find suitable collaborators.

Does the future lie in being multidisciplinary?
The relationship between architecture, jewellery and industrial design?
The future lies in working without prejudice. This will lead to you becoming interested in other fields, which then end up becoming an essential part of your work. If you are open in the way you think, you sometimes end up working together with people you wouldn’t expect to. The relationship between architecture, jewellery – which we love to call ornamentation – and industrial design can be such that right now you could also add aeronautics or space technology to the mix.

Does functionality have to make way for design?
A clothes peg is a design and it is also functional. The contradiction between function and design doesn’t actually exist. Everything we use has to go through a design process. It has to be thought about, adapted and so on. Design is neutral. Something which is true, though, is that bad designs also exist.

What do you need to do to get to do what you want?
To put things very briefly, in my experience to get to do what you want you have to be as stubborn as a mule. We can also talk about believing in what you do, persevering and continually improving, searching for and finding suitable collaborators, taking difficult decisions, risky ones, trying to avoid those which are just plain suicidal … But I think it is best summed up by the idea of being as stubborn as a mule.

In what respect do you think you have been innovative in your work?
Breaking down barriers in the sense of making proposals outside the boundaries of traditional fields. Especially with regard to flexibility in giving answers, responding to any question any client may ask, looking for all the collaborators we need to provide such a response. And if that should be a priest, then so be it. No prejudices.

Requisites for being innovative.
Managing to contribute something original and above all – something which is forgotten a lot of the time – insisting and constructing enough context for such an original idea to become a reality. Let’s say, managing to get your idea into production.

What do you have to do to be constantly innovative?
Let’s see, maybe it’s not a question of being constantly innovative, only when it’s necessary. Well, maybe we need to be innovative a lot….

What would you like to do which haven’t yet done?
Have a child with all the women I’ve fallen in love with.

Do you have to take risks to do what you want to?
Yes, but not in the sense of climbing a sheer wall without any ropes. More often than not it’s a mental risk in setting yourself challenges, which can be achieved little by little.

Does Barcelona provide you with work?
Yes, certainly, of course it does, no doubt about it.

What does your ideal house need to have?
Yes, of course.

Your desire?
Your paradise? A place where you could lose yourself?
I’d lose myself with her in a city like Bandar Seri Begawan where I wouldn’t be carrying a map, nor a guide, nor money …you know what I mean.

Latest projects. What are you doing at the moment?
Housing in Montsià, Catalonia; hotels in Mallorca, Barcelona, Lisbon, Beijing. All sounds very grand, but it’s nothing special really. Just plastering ….

And the Galactic Suites.

Nos gusta hacer cosas para la gente

TE04030PR-07a-EQUIP.jpg
>download

Estamos haciendo un expositor para cervezas Damm, un expositor para una botella que acabará encontrándose en todos los bares. Es una pieza humilde, pero estará en todas partes, se meterá en la vida de mucha gente. Eso es importante. Eso entraña responsabilidad. Estamos excavando un solar en Palma de Mallorca para construir en él un hotel, y cuando vemos el agujero que está apareciendo nos asustamos, es algo más que respeto. Es el miedo que no puede superarse con un supuesto conocimiento técnico, una capacidad reconocida ya sea por instituciones o por la práctica acumulada. Eres tú ante unos hechos directamente relacionados con tus decisiones, hechos que te superan. Descubres tu fragilidad, que en el fondo eres pequeño pero que por alguna extraña dinámica te has visto abocado a un acto excesivo, en el límite donde empieza la arrogancia. El tiempo y sus gentes te pondrán en tu lugar, lo pondrán todo en su lugar. Más. Hemos terminado un hotel en Granada, y otro en Barcelona. Muy diferentes. Uno es un anexo a un edificio histórico, el Palacio de los Patos, el otro es un cambio de uso para dos primeras plantas, Principales, frente al Parc de la Ciutadella. Estamos a punto de empezar otro en Jerez, hablando con el ayuntamiento para explicarles que sí, que quizá es diferente pero que vale la pena intentarlo, es necesario, en el fondo se puede llegar a considerar inevitable. Y a fin de cuentas se trata de roble americano. También estamos trabajando con la gente de Layetana, una constructora, con la mirada puesta en un edificio de grandes dimensiones, un edificio alto. Pero esto… Vaya, que eso… Que estamos trabajando en ello. Y también en el Delta del Ebro, donde promotores privados están iniciando grandes actuaciones de vivienda. Es una zona delicada, frágil, pero ya sabemos que hay una dinámicas que no se pueden detener, pero sí reconducir. Nosotros asumimos estar ahí, no parece fácil, el mero hecho de estar es un riesgo. El secreto es hacer las cosas con cuidado. Pero hay una fuerza que está por encima de todos, y seguramente es bueno, es buena. Nos tenemos que sumar a ella.
Ante toda esta fuerza de la que solo podemos participar y aportar alguna de nuestras propuestas, con cuidado, hemos decidido una estrategia de Primero hacer y Luego Pensar. ¿Contraproducente? Creemos que no. En caso de duda, actuar. Subirse al carro de esta fuerza para generar situaciones inéditas, inesperadas, sorprendentes y, por tanto, incómodas, siempre con el objetivo de obtener soluciones superiores. Es una metodología exagerada, alocada, pero es la manera que tenemos para abrir nuevas vías. Una cierta inocencia que aun es capaz de driblar nuestra formación técnica y que nos lleva a lugares de los que nunca salimos de la manera que habíamos previsto. Sólo una vez dentro de la situación aparece el análisis, que lleva a una solución que surgirá de la práctica, muy al contrario de proyectarla, definirla e intentar aplicarla. La solución da el camino.
Para ello se han de aprovechar los movimientos que contengan fuerza y se van encontrando por el camino. Se asimilan las cosas que suman y se tira para adelante con ese empuje. Eso hace que los colaboradores sean muy cambiantes, y también los clientes. Porque lo único que se mantiene es el hecho de hacer cosas para la gente. Todos aquellos que nos rodean, incluidos los promotores, cambian, son sustituibles. A nadie le gusta. A nadie le gusta serlo. Lo único que no cambia es la necesidad de dar servicio, de cubrir una necesidad que muchas veces no está identificada pero que se puede otear en el horizonte. Por eso se ha de empezar desde muy atrás, pues sólo Spiderman es capaz de subirse a un tren en marcha.
A parte de todos estos proyectos, hemos abierto una oficina técnica en China. Ir a China ha supuesto un gran riesgo. Nosotros llevamos un año allí, lleno de reuniones y propuestas y aun no hemos podido ni pegar una chapa. Lo que hemos aprendido es que allí todo sigue un ritmo muy lento, que es necesario empezar desde muy atrás. Todo este tiempo ha sido necesario para establecer unos vínculos con promotores, políticos y técnicos del país, conseguir su confianza a parte de su interés en nuestras propuestas. Ahora hemos llegado a un estadio en el que, a pesar de que continuamos iniciando nuevos proyectos, aquellos primeros que lanzamos ya han encontrado un camino que avanza. Son caminos difíciles, por la burocracia y por la forma peculiar que tienen de poner en práctica todo aquello que se ha decidido en cualquier reunión. Pero si ha sido difícil encontrar el camino, el método, una vez una propuesta ha encontrado su dirección y se ha puesto en movimiento se ha de hacer su seguimiento, con más paciencia, para actuar en el momento adecuado, sabiendo que avanza muy lentamente pero avanza. Bueno, con el suficiente misterio como para que este pie que se ha alzado para subir el escalón también pueda acabar de bajar. Pero los vínculos que hemos establecido nos colocan en el nivel del riesgo, lejos del mero suicidio. Este es nuestro momento en China. Para que te pase algo tienes que estar en el lugar. Fuimos porque creíamos que teníamos que ir. Una vez se consiguió la asociación con un equipo Chino y se desplazó algún miembro de nuestro equipo, tuvimos que pensar: ¿y ahora qué? Una vez ahí nos tuvimos que espabilar y mientras la arquitectura trazaba un camino tortuoso empezamos a intentar gestionar escenarios alrededor de la construcción. Así surgió la posibilidad de construir una fachada prefabricada en China que tendría que ser montada en Barcelona. O empezar a pensar núcleos prefabricados para los hoteles que estamos construyendo, o cocinas prefabricadas para las viviendas del Delta… y aquí estamos.

Pero continuamos pensando en nuevos retos.
Hace unas semanas, portavoces de la NASA hablaron en la Universidad de Florida sobre los objetivos de la agencia en los próximos 40 años de exploración espacial. Uno de los temas que expusieron con mayor énfasis fue el hecho de que desde que el gobierno de los EEUU ha recortado severamente el financiamiento de la NASA la agencia está planteando el buscar sus recursos económicos de compañías privadas o grupos de inversión interesados en el turismo espacial. Quizá ha llegado el momento en que para que la gente se empiece a creer la inversión en el espacio no solo ha de ser capaz de seguir las instrucciones de Marta en el GPS sino que quizá se le ha de dar la posibilidad de subir ahí arriba. Obviamente no se nos ha ocurrido sólo a nosotros.
Desde el 12 de Abril de 1961, cuando Yuri Gagarin protagonizó el primer viaje tripulado al espacio, el nombre de vuelos de este tipo solo ha sumado la cifra de unos 4 por año, la mayoría operados por las agencias estatales de los Estados Unidos o Rusia.
En el 2004, 3 de los 5 viajes programados los realizó la Mojave Aerospace Ventures, con naves construidas por la Scaled Composites de Burt Rutan (leyenda del diseño aeronáutico) y financiada exclusivamente por el empresario espacial Paul G. Allen (cofundador de Microsoft). El 27 de septiembre del 2004 el Virgin Group de Richard Branson (fundador de compañías aéreas pero también de empresas que producen una sola bebida que se vende en un solo país) firmó un contrato con la Mojave Aerospace Ventures de Paul G. Allen para usar su tecnología en el desarrollo del primer operador turístico espacial del mundo. Siempre hay una fuerza superior. Pero ellos piensan en ir y volver… ¿No tendríamos que aprovechar para quedarnos unos días?
Hace falta encontrar los puntos de contacto y saber ver como nos podemos ayudar. Y al final, siempre, hacer cosas para la gente. Nos gusta hacer cosas para la gente. Nosotros también somos gente, pero hay muchos más.

Ens agrada fer coses per a la gent

TE04030PR-07b-EQUIP.jpg
>download

Estem fem un expositor per a Cerveses Damm, un expositor per a una ampolla que haurà de posar-se a tots els bars. És una peça petita, però estarà a tot arreu, es ficarà a la vida de molta gent. Això és important. Això és una responsabilitat. Estem excavant un solar a Palma de Mallorca per a construir-hi un hotel, i quan veiem el forat que està apareixent ens espantem, és més que respecte. És la por que no pot superar un suposat coneixement tècnic, una capacitat reconeguda per institucions i per la pràctica ja realitzada. Ets tu davant fets en els que hi tens alguna cosa a veure, i que et superen. Descobreixes la teva fragilitat, que en els fons ets petit però que per alguna estranya dinàmica et veus abocat a un acte excessiu, en el límit de l’arrogància. El temps i la gent el posarà al seu lloc. El temps i la gent et posarà a lloc. Hem acabat un hotel a Granada, i un altre a Barcelona. Molt diferents. Un és un annex a un edifici històric, el Palacio de los Patos, l’altre és un canvi d’ús per a dos principals davant el Parc de la Ciutadella. Estem a punt de començar-ne un altre a Jerez, parlant amb l’ajuntament per a explicar-lis que sí, potser és diferent, però que val la pena intentar-ho, és necessari, en el fons pot arribar a considerar-se inevitable. També estem treballant amb la gent de Layetana amb vistes a construir un edifici de gran dimensió, un edifici alt. Però aixó…, que hi estem treballant. I també estem treballant al Delta de l’Ebre, on promotors privats estan iniciant grans actuacions de vivenda. És una zona delicada, fràgil, però hi ha unes dinàmiques que no es poden aturar. Nosaltres hi estem, no sembla fàcil, només el fet d’estar-hi és un risc. El secret és fer les coses amb cura, amb cuidado. Però hi ha una força que està per sobre de tots, i segurament és bo, és bona. Ens hi hem de sumar.
Davant tota aquesta força de la que només, que no és poc, podem pretendre participar, ser-ne partíceps i aportar-hi alguna de les nostres propostes, amb cuidado, hem decidit una estratègia de Primer Fer i Després Pensar. Contraproduent? Creiem que no. En cas de dubte, actuar. Pujar-se en aquesta força per a generar unes situacions inèdites, inesperades, sorprenents i per tant incòmodes, amb l’objectiu d’obtenir solucions superiors. És una metodologia exagerada, esverada, però és la manera d’obrir noves vies. Una certa innocència que encara és capaç de driblar la nostra formació tècnica i que ens porta a llocs d’on mai sortim com podíem haver previst. Una vegada dins la situació apareix l’anàlisi, que porta a la solució que sorgirà de la pràctica, al contrari de projectar-la i intentar-la aplicar quan més tard ja s’està en mig d’un problema. La solució dóna el camí.
Per això s’han d’aprofitar els moviments que tinguin força i que ens anem trobant pel camí. S’assimilen les coses que sumen i es tira endavant amb aquesta embranzida. Això fa que els col·laboradors siguin molt canviants, i també els clients. Perquè l’únic que es manté és el fet de fer coses per a la gent. Tots aquells de qui ens envoltem, inclosos els promotors, canvien, són substituïbles. A ningú ens agrada ser-ho. L’únic que no canvia és la necessitat de donar un servei, cobrir una necessitat que moltes vegades no està identificada però que es pot intuir en l’horitzó. Per això s’ha de començar des de molt endarrera, només Spiderman és capaç de pujar-se a un tren en marxa.
A banda de tots aquests projectes, hem establert una oficina tècnica a la Xina. Anar a la Xina ha estat un gran risc. El que hem après és que allà tot segueix un ritme molt lent, que és necessari començar des de molt endarrera. Nosaltres portem un any allà, ple de reunions i propostes i encara no hem col·locat ni la manilla d’una porta. Tot aquest temps ha estat necessari per a establir uns vincles amb promotors, polítics i tècnics del país, aconseguir la seva confiança a banda de que s’interessessin per les nostres propostes. Ara hem arribat a un estadi en que, tot i que continuem fent propostes noves, aquelles primeres ja han trobat el camí que avança. Són camins difícils, per la burocràcia i per la forma peculiar que tenen de posar en pràctica tot el que s’hagi decidit en qualsevol reunió. Però si ha estat difícil trobar el camí, el mètode, una vegada una proposta ha trobat la seva direcció i s’ha posat en moviment cal fer el seguiment, amb més paciència, actuar en el moment adequat, sabent que avança molt lentament, però avança. Bé, amb el suficient misteri com per a que aquest peu que s’ha aixecat per a pujar l’esglaó també pugui acaba baixant-lo. Però els vincles que hem establert ens donen el nivell d’estar arriscant, no suicidant-nos. Aquest és el nostre moment a Xina. Per a que et passi alguna cosa has d’estar al lloc. Hi vàrem anar perquè crèiem que hi haviem de ser. Una vegada es va aconseguir l’associació amb un equip xinès i desplaçar algun membre del nostre equip, vam haver de pensar, i ara què? Una vegada allà ens havíem d’espavilar i mentre l’arquitectura traçava un camí tortuós vam començar a intentar gestionar escenaris al voltant de la construcció. Així va sorgir la possibilitat de construir una façana prefabricada a Xina que havia de ser muntada a Barcelona. O començar a pensar nuclis prefabricats per als hotels que fem, o cuines prefabricades per a vivendes al Delta… i aquí estem.

Però continuem pensant en nous reptes.
Fa unes setmanes, portaveus de la NASA van parlar a la Universitat de Florida sobre els objectius de l’agència en els pròxims 40 anys d’exploració espacial. Un dels temes que més van tractar va ser el fet de que des de que el govern dels Estats Units ha retallat severament el finançament de la NASA l’agència està planejant buscar finançament de companyies privades o grups d’inversió interesats en el turisme espacial. Potser s’ha arribat al moment en que per a que la gent es comenci a creure la inversió en l’espai no només a de ser capaç de seguir les instruccions de la Marta al GPS sino que potser se li ha de donar la possibilitat de pujar allà dalt. Obviament no se’ns ha ocorregut només a nosaltres.
Des del 12 d’Abril de 1961, quan Yuri Gagarin va protagonitzar el primer viatge tripulat a l’espai, el nombre de vols d’aquest tipus només ha estat d’uns 4 cada any, la majoria duts a terme pels Estats Units o Rússia.
El 2004, 3 dels 5 viatges programats els va realitzar la Mojave Aerospace Ventures, amb naus construïdes per la Scaled Composites de Burt Rutan (llegenda del disseny aeronàutic) i finançada exclusivament per l’empresari espacial Paul G. Allen (cofundador de Microsoft). El 27 de setembre del 2004 el Virgin Group de Richard Branson (fundador de companyies aèries o d’empreses que produeixen una sola beguda que es ven a un sol país) va signar un contracte amb la Mojave Aerospace Ventures de Paul G. Allen per a usar la seva tecnologia per al desenvolupament del primer operador turístic espacial del món. Sempre hi ha una força superior. Però ells pensen en anar-hi i tornar, no ens hi hauriem de quedar uns dies?
Cal trobar els punts de contacte i saber veure com ens podem ajudar. I al final, sempre, fer coses per a la gent. Ens agrada fer coses per a la gent. Nosaltres també som gent, però n’hi ha molts més.

We like doing things for people

TE04030PR-07c-EQUIP.jpg
>download

We are making a display stand for Damm Beers, a bottle display stand which will be on view in all bars. It’s a small object, but it will be everywhere and will become part of many people’s lives. Something like this is important and carries great responsibility. We are also digging up a plot of land in Palma de Mallorca, so we can build a hotel. As we watch the hole appear, we are somewhat taken aback – the feeling is somewhat greater than mere respect. It’s a fear of not being able to match the promise of our technical skills, an ability recognised by institutions and substantiated by projects we have completed. You come face-to-face with something you are involved in and you are in awe. You discover your fragility, that deep down you are small, but due to some strange momentum you see yourself destined for an excessive act, at the limits of arrogance. Time and people will put things into perspective. We have also completed a hotel in Granada and another in Barcelona. They are both very different. One of them is an annex to an historic building, the Palacio de los Patos. The other is a change of use for two floors in a building opposite the Ciutadella Park in Barcelona. We are about to start on another in Jerez. We are in talks with the council to persuade them that, yes, it may be different, but it’ll be worth the effort. It’s something which needs to be tried out and over time it may even come to be considered something which was bound to have happened. We are also cooperating with the people at Layetana with a view to constructing a large building, a high building. Anyway, the main thing is we’re involved in projects. We’re also at work in the Ebro Delta where private property developers have started large housing projects. It is a delicate area, fragile, but the changes taking place cannot be stopped. We are there, but it doesn’t look easy. The mere fact of being there implies taking a risk. The secret lies in doing things with care. However, there is a momentum which is greater than all of us. It is bound to be beneficial, so we have to become part of it.
Faced with such momentum, we can but try to participate – which in itself is something – be participants and contribute with one of our designs, but while handling things with good care. We have decided on a strategy of First Do, Then Think. Counterproductive? We think not. In case of doubt, act. Join the momentum to bring about situations which are unfamiliar, unexpected, surprising and thus unnerving with the aim to achieving greater solutions. It’s an exaggerated, unsettling methodology, but it’s a way of opening up new approaches. A certain kind of innocence which is still capable of honing our technical skills and taking us to places from where we never emerge in the way we thought we would. Once the situation has been brought about, analysis takes place, leading to a solution which emerges while putting things into practice. This is unlike drawing up a design, trying to implement it and later on finding yourself up against a problem. In contrast, a solution will open up the way.
This is why advantage must be taken of dynamic situations we come across as we go along. Things which come up are taken on board and we continue to move forward at a considerable pace.This means collaborators as well as clients are forever changing. Because the only thing which doesn’t change is the act of doing things for people. Everyone who is around us, including the property developers, may come and go. They are dispensable, although nobody likes to think they are. The only thing which doesn’t change is the need to provide a service, cover a need which very often hasn’t been identified, but can be sensed on the horizon. This is why it’s essential to lay the groundwork well in advance – only Spiderman is capable of boarding a moving train.
Besides all these projects we have also set up a technical office in China. Going to China constituted a great risk. What we have learnt is that in China everything moves at a very slow pace and it’s essential to lay the groundwork well in advance. We have been there a year. There have been plenty of meetings and proposed projects, but we still haven’t even got as far as fitting a single door handle. We have needed all this time to establish contacts with property developers, politicians and specialists in the country and gain their trust while getting them interested in our projects. We have now reached the stage where we are still putting forward new projects, but the first ones have already found a way of going ahead. The process is difficult when faced with the bureaucracy and the peculiar way the Chinese have of implementing things decided on in a meeting. But it has also been very difficult to find an approach, a method once a project has found direction and has been set in motion. It needs to be monitored with greater patience and action taken just at the right moment in the knowledge it is moving forward very slowly, but it is actually moving forward. There’s still enough uncertainty, though, for any step you may take forwards to be moved back just as easily. However, the contacts we have established mean it’s a risk, but it’s not plain suicidal. This is the right moment for us in China. For something to happen you have to actually be there. We went there because we believed we should be there.  After entering into a partnership with a Chinese team and sending a member of our own team, we were forced to sit back and think about the next stage. Once there we had to spring into action, so while architecture was making its torturous advances, we sought to make contacts in the construction sector. A potential project emerged involving the manufacture of a pre-fabricated facade in China which would then be put up in Barcelona. We also looked at prefabricated modules for the hotels we are building, or prefabricated kitchens for housing in the Delta. This is how things stand at present.

But we are still considering new challenges.
A few weeks ago, NASA spokespeople talked to the University of Florida about the agency’s objectives over the next forty years of space exploration. One of the topics they dealt with was the fact that, as the US administration had made massive cutbacks in NASA funding, the agency was planning on looking for funding from private companies or investment groups interested in space tourism. Maybe the time has arrived for people to start believing in investing in space. This means not just receiving instructions from GPS system satellites, rather they should perhaps be given the chance to go into space themselves. Obviously, we are not the only ones it has occurred to.
Since April 12, 1961, when Yuri Gagarin manned the first voyage into space, the number of such voyages has only been four a year, most them carried out by the US or Russia.
In 2004, 3 out of 5 scheduled voyages were carried out by Mojave Aerospace Ventures in ships built by Burt Rutan’s Scaled Composites (Rutan is a legendary force in aeronautic design) and financed exclusively by the space entrepreneur Paul G. Allen, co-founder of Microsoft. On September 27, 2004 Richard Branson’s Virgin Group (Branson is the founder of airline companies or companies owning a single drinks brand) signed a contract with Paul G. Allen’s Mojave Aerospace Ventures to use its technology to develop the world’s first space tourism company. There is always somebody bigger than you are. They are thinking of going there and coming straight back – but shouldn’t we stay there for a few days?
We need to find a few contacts and see how we can enter into a partnership. And in the end, as always, we’ll do things for people. We like doing things for people. We are also people, but there is much more to it than that.

Los factores, las paradojas y la noticia

TE04030PR-04a-EQUIP.jpg
>download

Hola, buenas tardes. Buenas tardes y no Buenos días, porque seguramente sea cierto que el levantarse temprano es tan bueno para la economía productiva como malo para la autoestima humana. Bien, después de esta humilde pontificación, débil intento de acercarnos desde la periferia ibérica al aplomo matritense, vamos a intentar convencerles de que los factores que nos definen son singulares y sorprendentes hasta el punto de generar unas paradojas que nosotros defendemos que no son tales, o si se acepta que lo son, entonces que sean falsas.

El Factor Tiempo: las Tres Escalas y la Paradoja Número Uno
El Factor Tiempo se relaciona con la voluntad de que el proceso de diseño-producción nunca se detenga. Para ello nuestra estrategia es trabajar en Tres Escalas a la vez, a saber: arquitectura, diseño industrial y joyería. Esta dinámica quiere ser clara y no mistérica, aunque se comparta la unidad en la trinidad, de manera que cuando se ralentiza la actividad en una de las tres el movimiento puede continuar en otra de las demás, manteniendo la acción viva. Nos beneficiamos de sus distintos tiempos de concreción a la vez que los procesos se ponen a prueba en distintos contextos, dimensiones, es decir escalas.  El tiempo parece uno, sucesión de minutos, segundos o las unidades que sean, pero la arquitectura, el diseño industrial y la ornamentación las consumen a su manera y nuestro objetivo es aprovechar esta diferencia como si se tratara de una fábrica con distintos turnos de trabajo.
La Paradoja número Uno se relaciona directamente con el Factor Tiempo y su uso de las Tres Escalas: ¿un equipo reducido y muchas disciplinas? Paradoja que se demuestra falsa cuando se piensa más en el trabajo intensivo que extensivo. Una estrategia clara permite mirar la silla, el Sol que la ilumina y la pulga que quizá algún día pueda saltar tan alto, con los mismos ojos, dos y en una sola persona. La naturalidad del proceso hace que esta trifulca no solo sea posible sino que el hecho de trabajar en diversas disciplinas a la vez, tres, sea la manera de fortalecer el propio proceso.

El Factor Espacio: el Lugar, su Momento y la Paradoja Número Dos
El Factor Espacio se relaciona con la bondad de estar aquí pero también en otros lugares. Nuestra voluntad es estar próximos a los centros de producción, los lugares en que la realidad cierra el círculo y se vuelve a encontrar con esas ideas que nosotros, releyendo la misma realidad, hemos reelaborado y reentendido. Estar en el lugar es importante para conocer los procesos de ejecución y las habilidades de los llamados a llevarlos a cabo, el factor humano es fundamental. Esta proximidad vale tanto para los procesos industriales como para los procesos arquitectónicos y urbanísticos. Una vez se acierta, por insistencia y voluntad, y se consigue estar en el lugar adecuado, ahí donde pasan y se llevan a cabo cosas, nuestra responsabilidad se centrará en conseguir hacer que aquel momento sea el justo. Quizá no sabremos construir un piano pero no es menos cierto que seguramente algo se ha aprendido si no en el arte sí en el meneo de las teclas.
La Paradoja Número Dos se relaciona directamente con el Factor Tiempo: ¿un despacho pequeño con estrategias de gran corporación? Falsa paradoja, pues se copia la estrategia de las grandes corporaciones pero con otro objetivo. La motivación básica no es de índole económica sino de ambiciones y rigor profesional, se è non vero, è ben trovato. A saber: El reto, compromiso y también ambición de estar allí donde la arquitectura, en esa su forma operística que podría ser el urbanismo, se está aplicando en solicitaciones urgentes. El compromiso, sección rigor, con la producción y con el mantenimiento de la proximidad entre el diseño y la producción, defensores del trabajo integrado entre los diseñadores y los productores.

En definitiva, la noticia: vamos a la China Mandarina, oficialmente Zhonghua Renmin Gongheguo, y abreviando Zhong Guo. Aplicamos para ello la estrategia Colón 1492, según la cual quieres ir a un lugar pero amaneces en otro que aunque te dé rabia acaba siendo mejor. Para ello hemos tenido que superar un dogmatismo muy de esta época tan virtual, a saber, de nuevo: que la excelencia de las comunicaciones no ha de significar la desaparición de la presencia física. La comunicación directa la creemos fundamental para poder hablar y pensar con las personas que han de acabar ejecutando los productos.
Que tamaño país, estado, agrupación o vorágine, China, sea el lugar ya se han encargado de demostrarlo muchos otros, de nosotros dependerá que nuestra llegada coincida con el momento adecuado. Pretensión, la justa.

Els factors, les paradoxes i la notícia

TE04030PR-04b-EQUIP.jpg
>download

Hola, bona tarda. Bona tarda i no bon dia, perquè segurament sigui cert que el llevar-se d’hora és tan bo per a l’economia productiva com dolent per a l’autoestima humana. Bé, després d’aquesta humil pontificació, debilíssim intent d’acostar-nos des de la nostra perifèria ibèrica a la contundència capitalina, anem a intentar convèncer a propis i estranys de que els Factors, F majúscula, que ens defineixen són singulars i sorprenents fins al punt de generar unes Paradoxes, P majúscula, que per a nosaltres no són tals, o si s’accepta que ho són, Paradoxes, llavors que ho siguin però que ho siguin falses.

El Factor Temps: les Tres Escales i la Paradoxa Número U
El Factor Temps es relaciona amb la voluntat de que el procés de disseny-producció mai s’aturi. Per a aconseguir-ho la nostra estratègia és treballar en Tres Escales alhora, a saber: arquitectura, disseny industrial i joieria. Aquesta dinàmica vol ser clara i no entortolligada, encara que comparteixi la unitat en la trinitat, de manera que quan es ralentitza l’activitat en una de les tres esmentades escales el moviment pot continuar en una de les altres, mantenint l’acció viva. Ens beneficiem dels seus diferents temps de concreció, alhora que els processos es posen a proba en diferents contextos, dimensions, és a dir, escales. El temps sembla un, successió de minuts, segons o les unitats que siguin, però l’arquitectura, el disseny industrial i la ornamentació les consumeixen a la seva manera i ritme. El nostre objectiu i repte serà aprofitar aquesta diferència com si es tractés d’una fàbrica amb diferents torns de treball. Poesia, la justa.
La paradoxa número U es relaciona directament amb el Factor Temps i l’ús que aquest fa de les Tres Escales: ¿un equip reduït i moltes disciplines? Paradoxa que es demostra falsa quan es pensa en un treball més intensiu que extensiu. Una estratègia clara que permet mirar la cadira, el Sol que la il·lumina i la puça que potser algun dia, futur, pugui saltar tan alt, amb els mateixos ulls, dos, i en una sola persona. La naturalitat del procés fa que aquesta trifulca no només sigui possible sinó que pel fet de treballar en diverses disciplines a la vegada sigui la manera d’enfortir el propi procés.

El Factor Espai: el Lloc, el seu Moment i la Paradoxa Número Dos
El Factor Espai es relaciona amb la bondat d’estar aquí però també en altres llocs. La nostra voluntat és estar pròxims als centres de producció, els llocs en que la realitat tanca el cercle i es torna a trobar amb aquelles idees que nosaltres, rellegint la mateixa realitat, hem elaborat i reentès. Estar en el lloc és important per a conèixer els processos d’execució i les habilitats dels que són cridats a portar-los a terme, el factor humà és fonamental. Aquesta proximitat val tant per als processos industrials como per als processos arquitectònics i urbanístics. Una vegada s’encerta, per insistència i voluntat, i s’aconsegueix estar en el lloc adequat, allí on passen i es porten a terme les coses, la nostra responsabilitat es centrarà en aconseguir fer que aquell moment sigui el just. Potser no sabrem construir un piano però no és menys cert que segurament alguna cosa s’ha après si no en l’art si en el saber remenar blanques i negres.
La Paradoxa Número Dos es relaciona directament amb el Factor Temps: ¿un despatx petit amb estratègies de gran corporació? Falsa paradoxa, doncs si bé es copia l’estratègia de les grans corporacions això es fa amb un altre objectiu. La motivació bàsica no és d’índole econòmica sinó d’ambicions i rigor professional. A saber: el repte, compromís i també ambició d’estar allí on l’arquitectura, en aquella la seva forma operística que podria ser l’urbanisme, s’està aplicant en sol·licitacions urgents. El compromís, secció rigor, amb la producció i amb el manteniment de la proximitat entre el disseny i la producció, defensors del treball integrat entre els dissenyadors i els productors.

En definitiva, la notícia: ens n’anem a la Xina Mandarina, oficialment Zhonghua Renmin Gongheguo, i resumint Zhong Guo. Apliquem per a aconseguir-ho l’estratègia Colom 1492, segons la qual vols anar a un lloc però topes amb un altre que encara que et faci ràbia acaba sent molt millor. Per això hem hagut de superar un dogmatisme molt d’aquesta època tan virtual, a saber, de nou: que la excel·lència de les comunicacions no ha de significar la desaparició de la presència física. La comunicació directa la creiem fonamental per a poder parlar i pensar amb les persones que han d’acabar executant els productes.
Que un país d’aquestes dimensions, estat, agrupació o voràgine, Xina, sigui el lloc ja s’han encarregat de demostrar-ho molts altres, de nosaltres ara depèn que la nostra arribada coincideixi amb el moment adequat. Pretensió, la justa.

Factors, paradoxes and the big news

TE04030PR-04c-EQUIP.jpg
>download

Hello, good afternoon. Good afternoon and not good morning as it’s probably very true that getting up early is as good for economic productivity as it is bad for human self-esteem. Anyway, after such modest pontificating, a faint attempt to draw closer to self-assurance of the Madrid character from the edges of the Iberian peninsular, we’re going to try to convince them that the factors which define us are unique and surprising to such an extent they generate paradoxes. We claim they are actually not paradoxes, or if they are accepted as such, then they are false. 

The Time Factor: The Three Scales and Paradox Number One
The Time Factor is related to the desire for the design-production process to be continual. To this end our strategy is to work on Three Scales at the same time, namely, architecture, industrial design and jewellery. Such a dynamic seeks to be clear and not mystical, although the unit is divided into a trinity in such a way that when events slow down in one of the three, we may continue to move forward in one of the others, thus keeping things going. We benefit from their different completion times as the processes are put to the test in different contexts and dimensions, that is to say different scales. Time appears to be one of them, a series of minutes, seconds or whatever unit, but architecture, industrial design and ornamentation consume these in their own way. Our objective is to make good use of such a divergence as if it were a factory with different work shifts.
Paradox Number One is directly related to the Time Factor and its use of the Three Scales: A small team and a whole range of disciplines? A paradox which proves to be a false one when thinking more of intensive work rather than one covering many areas. A clear strategy enables us to look at a chair, the sun which lights it up and the flea which may be able to jump over it one day – with the same two eyes and belonging to just one person. The effortless nature of the process not only makes this melee possible, but also the fact of working in three different disciplines at the same time is a way of reinforcing the process itself.

The Space Factor: The Place, its moment and Paradox Number Two
The Space Factor is related to the benevolence of being here, but also in other places. It is our will to be close to production centres, the places where reality makes the full circle and discovers once more those ideas which we have re-developed and re-understood on re-reading the very same reality. Being in a place is important in order to learn about implementation processes and the skills of those asked to carry them out. The human factor is fundamental. Such immediacy is valid for both industrial processes as well as architectural and urban planning ones. Once the right decision has been made after much persistence and resolve and we manage to be in the right place, where things happen and where things are accomplished, our responsibility focuses on making the moment be the right one. We may not know how to build a piano, but it is no less true that we are sure to have learnt something – if not the art of playing, then the ability to press the keys.
Paradox Number Two is directly linked to the Time Factor – A small office with big business strategies? A false paradox as the big business strategy is copied, but with something else in mind. The basic motivation is not economic in nature, rather it’s a case of ambitions and professional rigour – se è non vero, è ben trovato. That is to say, the challenge, commitment and also the ambition consist in being where architecture is, in its most operatic of forms that is sometimes urban planning. This is being applied to urgent requests. Rigour is the commitment to production and to keeping design and production unified, defending integrated work between designers and producers.

In short, the big news – we are going to Mandarin China, officially Zhonghua Renmin Gongheguo -when abbreviated, Zhong Guo. To this end, we are adopting the Columbus 1492 strategy – you seek to go to one particular place, but you end up somewhere else. Although you may be annoyed on first arriving, things turn out to be even better. To do so we have had to do without the dogmatism typical of a virtual age such as ours – namely, excellence in communications networks are no substitute for actual physical presence. We believe direct communication to be fundamental for being able to talk and think with the people who will have to actually manufacture the products.
China is such a large country, state, association or tumult. The place where many others have already managed to demonstrate what can be expected of it. It will depend on us whether our arrival coincides with just the right moment. Pretension, in just the right measure.

¿Papá, quézezo?

TE02012MM-05-EQUIP.jpg

Desde la autopista vemos brillar de nuevo alguna cosa, ¡ahí, ahí!, en la entrada de Sabadell. ¿Papá, quézezo? Un poco tapado por las biondas de protección de la vía por la que circulamos, tanto si vamos como si venimos, ahí queda aquella cosa que nos llama la atención… Hasta que un día entramos en Sabadell. Metidos en una gran cola de coches que avanza con aire cansino, los ocupantes de los vehículos entretenemos la espera mirando a lado y lado, como buscando descuidadamente alguna cosa. Es la peculiar manera que ahora se tiene de entrar en las ciudades. El zumbar de los vehículos de la autopista a nuestra espalda nos recuerda, velociada añorada, de dónde venimos y ahora al tran tran vemos, ahí delante, una gran fachada de una especie de pesada celosía metálica que nos esconde alguna cosa.

La intervención se encuentra en la ciudad de Sabadell, centro industrial textil cerca de Barcelona. Concretamente se ubica en el polígono industrial en la entrada sur de la ciudad, a la vista de los conductores que circulan por la autovía Barcelona-Terrassa i al lado del aeródromo. Se trata del último solar que quedaba en una manzana edificada con construcciones entre medianeras y ordenadas de cara a la calles Bernat Metge y Joan Costa i Deu, con una superfície aproximada de 4.120 m2 y con 120 m de fachada a las dos calles.
Nos encontramos en una parcela medio construída y parcialmente ocupada por tres naves de estructura metálica, una de ellas de crujía de anchura mayor. Y todo esto se tiene que convertir en un concesionario de vehículos de gama alta.

Primero COMPLETAMOS, y la decisión implica girarse para encarar a todo aquel que circule por la autopista o entre, al tran tran, a Sabadell. Las edificaciones originales se ampliarán en dos direcciones: la continuación longitudinal de las tres naves existentes y la construcción de media nave a uno de los lados, hasta llegar al límite de la calle. En la primera zona se continúa con la tipología de cubierta a dos aguas, con el añadido de una serie de perversiones para permitir la entrada de luz natural, vengan, pasen y vean. Para ello se siguen dos mecanismos: cuando se quiere ganar altura para el espacio inmediatamente inferior, se continúa la pendiente ascendente hasta la altura necesaria y entonces se completa la otra vertiente de manera simétrica. Aparece un punto de altura mayor. El segundo mecanismo construye una media cubierta plana que abre el camino a la luz, que entra deslizándose por la otra mitad, que sí conserva la pendiente original. Aparece entonces un punto de altura menor. La alternancia en diagonal de la pendiente con el plano posibilita que se mantenga la unidad del cerramiento, donde las partes de altura menor y las más altas se ven como unas anécdotas rítmicas. Las cerchas metálicas que amplían las naves serán soportadas por dos pórticos de hormigón en su parte central y por pilares metálicos en sus extremos.
En la segunda zona, una estructura metálica soporta una cubierta que asciende al acercarse a la calle y termina rematando la fachada con una línea curva. Es el espacio de exposición de los vehículos, donde jácenas metálicas salvan toda la luz que va de una línea de pilares de acero hasta la estructura continua y autoportante de la fachada. La manipulación final de este espacio busca el confort que se podría esperar de un salón, un coche que se posa suavemente sobre una alfombra.

Después DISTRIBUIMOS, y se construye dentro de las naves originales un nuevo nivel con un forjado y pilares de hormigón paralelos a la estructura metálica existente. La altura viene marcada por las necesidades de las actividades que se desarrollan en la planta baja. En el segundo nivel se sitúa un parking para el personal y las oficinas de dirección y administración. En el nivel de entrada se organizan los talleres, almacenes, servicios de postventa, venta y exposición.

En tercer lugar COMUNICAMOS, que significa la vuelta a los movimientos iniciales. Se trata de conformar una fachada que convierta el edificio en un anuncio de sí mismo, ¿Papá, quézezo? Se levanta una estructura metálica para recibir dos envolventes. Mediante placas de fibrocemento se construye la que da la estanquidad y el acabado interior. La segunda, más externa y no estanca, se fabrica con planchas mecanizadas de acero inoxidable colocadas longitudinalmente paralelas a calles y carretera. Esta cortina de ondas se encoge en ciertos puntos para marcar los accesos y dejar a la vista las zonas de exhibición de los coches. La relación de escala entre las partes abiertas, vidriadas, y la cortina de ondas, insinúa dos distancias para mirar el edificio: una desde la autopista y carretera, en movimiento, y otra ya a pocos metros del edificio, estática, a pié de calle. El término medio es tierra de nadie, o te encuentras lejos leyendo una pancarta pubicitaria, o estás delante de los coches expuestos, a punto para entrar. La pista para interpretar la forma la dan las biondas de protección de la autopista, desde donde se tiene una vista privilegiada del edificio. Un brillo fugaz, ¿Papá, quézezo?

Papa, què’s allò?

TE02012MM-06-EQUIP.jpg

Des de l’autopista veiem una altra vegada brillar alguna cosa a l’entrada de Sabadell. ¿Papa, què’s allò? Una mica tapat per les biones de protecció de la via per on circulem, tant si anem com si venim, allà queda aquella cosa que ens crida l’atenció… Fins que un dia entrem a Sabadell. Una gran cua de cotxes avança lentament, amb els ocupants entretenint l’espera i el pausat moviment amb mirades a costat i costat, com buscant descuidadament alguna cosa. Tot una mica a la manera d’una marca d’entrada a la ciutat. El so de la velocitat dels vehicles de l’autopista ens recorda allà d’on venin i visible des de la carretera, una gran façana d’una espècie de pesada gelosia metàl·lica ens amaga alguna cosa que s’entreveu.
De tant en tant, i quan el Sol ja ha caigut i els fars d’un cotxe encerten la façana darrera d’aquesta gelosia, es disparen mil i una puntes de llum.

La intervenció es troba a la ciutat de Sabadell, centre industrial tèxtil a les rodalies de Barcelona. Concretament s’ubica a un polígon industrial a l’entrada sur de la ciutat, a la vista dels conductors que circulen per l’autovia Barcelona-Terrassa i al costat de l’aeròdrom. Es tracta de l’últim solar que quedaba en una illa edificada amb construccions entre mitjeres i ordenades de cara al vial, definida pels carrers Bernat Metge i Joan Costa i Deu, d’una superfície aproximada de 4.120 m2 i amb 120 m de façana als dos carrers.
Ens trobem amb una parcel·la mig construïda i parcialment ocupada per tres naus d’estructura metàl·lica, una d’elles de crugia d’amplada major, i s’ha de construir un concessionari de vehicles de gama alta.

Primer COMPLETEM, i la decisió implica girar-se per posar-se de cara a la vista dels conductors. Hi ha dues zones d’expansió: la continuació longitudinal de les tres naus existents i la construcció de mitja nau a un dels costats fins arribar al límit de carrer. En la primera zona es continua amb la tipologia de coberta a dues aigües però es practiquen una sèrie de perversions a la nova teulada per a permetre l’entrada de llum natural a l’interior. Es segueixen dos mecanismes: quan es vol guanyar alçada per a l’espai immediatament inferior es continua el pendent ascendent fins a l’alçada necessària i llavors es completa l’altre vessant de forma simètrica. Apareix un punt d’alçada major. El segon mecanisme construeix una mitja coberta plana que obre el cami a la llum, que entra lliscant pel ventre de l’altra meitat que sí conserva el pendent original. Apareix llavors un punt d’alçada menor. L’alternança en diagonal del pendent amb el pla fa que es mantingui la unitat del tancament, on les parts d’alçada menor i les més altes es veuen com unes anècdotes rítmiques. Les encavallades metàl·liques que continuen les naus seràn soportades per dos pòrtics de formigó en la seva part central i per pilars metàl·lics en els seus extrems.
A la segona zona, una estructura metàl·lica suporta una coberta de pendent ascendent amb punt màxim a la línia corba que recull la façana. És l’espai d’exposició dels vehicles, on jàsseres metàl·liques salven tota la llum que va d’una filera de pilars metàl·lics fins a l’estructura contínua i autoportant de la façana.

Després DISTRIBUÏM, i es construeix dins les naus originàries un nou nivell amb un forjat de formigó sobre una estructura de pilars de formigó paral·lela a la metàl·lica existent. L’alçada ve marcada per les necessitats de les activitats dudes a terme a la planta baixa. La manipulació final d’aquest espai busca el confort que es podria esperar d’un ambient familiar. Un saló dins un gran espai. Un cotxe suaument aturat sobre la catifa de casa.

En tercer lloc COMUNIQUEM, que significa la tornada als moviments inicials. Es tracta de conformar una façana que converteixi l’edifici en un anunci de sí mateix, ¿Papa, què és allò? S’aixeca una estructura metàl·lica per a rebre dues envoltants. Una, més externa i no estanca, és fabricada amb planxes mecanitzades d’acer inoxidable col·locades longitudinalment, paral·leles als carrers i carretera. La pista per a interpretar la forma la donen les biones de protecció de l’autopista, des d’on es té una visió privilegiada de l’edifici. Aquesta cortina d’ones es plega en certs punts per a marcar els accessos a l’interior i deixar a la vista les zones d’exhibició dels cotxes. La relació d’escala entre les parts obertes, vidriades, i la cortina d’ones, insinua dues distàncies per mirar l’edifici: una des de l’autopista i carretera, en moviment, i una altra ja a pocs metres de l’edifici, estàtica i a peu pla. El terme mig és terra de ningú, o ets lluny llegint una pancarta publicitària, o ets davant els cotxes exposats, a punt d’entrar.
L’envoltant que dóna l’estanquitat es construeix amb plaques de fibrociment. Unes petites insercions de bandes fosforescents a aquesta segona pell provocaran que tot l’edifici reaccioni als fars dels cotxes que accedeixen a la ciutat sortint de l’autovia. D’aquesta manera tant durant el dia com a la nit l’edifici té un paper protagonista en el paisatge dels conductors que arriven a Sabadell.
¡Huy! ¿Papa, qu’ha sigut això?

Daddy, whassat?

TE02012MM-07-EQUIP.jpg

From the motorway we can see something new shining, there, there! At the entrance to Sabadell. Daddy, whassat? A bit concealed by the protection barriers of the road on which we are driving, both when going and when coming, there it stands, this thing that is drawing our attention. Until one day we drive into Sabadell. Stuck in the great queue of cars that are tiredly advancing, the occupants of the vehicles while the time away looking for something. It is the peculiar way we now have of entering cities. The hum of vehicles on the motorway behind us reminds us of the yearned-for speed at which we came, and now in front of us we see the great façade of a species of heavy metal shutter that is concealing something from us.

The intervention takes place in the city of Sabadell, an industrial textile centre in the vecinity of Barcelona. Specifically it is located in the industrial development by the south entrance to the city, in full view of the drivers on the Barcelona-Terrassa dual carriageway, next to the aero-drome. This is the last plot remaining in a built-up block with terraced constructions fronting the streets of Bernat Metge and Joan Costa i Deu, with a surface of just over thousand square meters of façade giving on to these two streets. We are on a half-built plot partially occupied by three bays with a metal structure, one of them with a greater centerline with tahn the other two. All this must be turned into premises for a high-end car dealer.

First we COMPLETE, a decision that entails a twist in order to face everyone driving along the motorway or entering the city of Sabadell. The original buildings are extended in two directions: the longitudinal extension of the three existing bays and the construction of half a bay in one of its two laterals, right up to the boundary with the street. In the first zone the peaked roof typology is maintained, with the addition of a series of perversities to permit natural light to penetrate. Come and see. To this end we adopted two different project mechanisms: where we want to gain height for the space immediatly below, we extended the ascending slope up to the necessay height and then completed the other slope in a symmetrical manner. A point of greatest heigh thus appears. The second mechanism is used to build half a flat roof that opens the way for the light that floods in through the other half, which does conserve the original slope. A point of lower heigth thus appears. Alternating slopes and planes on a diagonal allows us to keep the unity of the enclosure, where stretches of lesser greater height appears as rhythmical anecdotes. The metallic trusses that extend the bays rest on two concrete porticoes in the central part and metallic pillars in the ends. In the second zone, a metallic structure supports a roof that ascends when it approaches the street and ends up by crowning the façade with a curved line. This is the display space for the vehicles, where the metallic summers bridge the existing span between a line of steel pillars ant the continuous and self-supporting structure of the façade. The final manipulation of this space seeks the degree of comfort one might expect from a drawing room, a car sitting smoothly on a rug.

Then we DISTRIBUTE, and an intermediate level is built inside the original bays with a horizontal forging and concrete pillars parallel to the existing metallic structure. The height is determined by the requirements of the activities that take place on the ground floor. On the second level is a car park for the staff and the management and administration offices. Ont the entrance leval are the workshops, storerooms, after-sales services, sales and display space.

Thirdly, we COMMUNICATE, which means returning to the initial movements. The aim is to shape a façade that will transform the building into an advertisement of itself. Daddy, whassat? A metallic structure was erected to hold two shells. By means of fibre cement plates, the enclosure is built to make the building watertight and to finish the inside. The second one, more external and not waterthight, is made from mechanised stainless steel panels installed longitudinally, parallel to the streets and road. This curtain of waves shrinks at certain points to mark the accesses and to give a view of the car display zones. The ratio of scale between the open glazed parts and the curtain of waves insinuates two distances from which to perceive the building: one from the motorway and road, in movement, and another one a few meters from the building, static, from street level. The middle point is a no-man’s-land. You are either far away, reading an advertising hoarding, or in front of the cars on display, about to walk into the building. The clue to interpreting the shape is provided by the protection barriers of the motorway, from where one has privileged views of the building. A fleeting brightness.

Lugar extraño

TE03005MU-01-EQUIP.jpg

LUGAR EXTRAÑO Estamos en Santa Margarida de Montbui, una población extrañamente orientada a norte, en un solar en fuerte pendiente que desciende hacia la población dejando atrás, en la cima y a sur, un bosque de pinos y un sotobosque abundante. A norte, abajo, tenemos el acceso desde una calle que, como la mayoría de las del pueblo, sube zigzagueando. Nos rebelamos contra la situación dando la espalda a la población para mirar a sur, hacia arriba i hacia el bosque, y al mismo tiempo evitamos darnos de bruces con la montaña acomodándonos a dentelladas y escalándola de manera que ahora cada planta tiene una salida al nivel del jardín. Un nivel, un jardín.

APROVECHAR UNA SITUACIÓN ADVERSA La estrategia es repensar la situación aprovechando las propias condiciones adversas para cambiarlas. En un solo movimiento se pretende dar respuesta tanto a la técnica constructiva como a la intención. Se intenta dar la vuelta a la situación consiguiendo que ni el proceso para hacerlo sea un mero camino hacia nuestros objetivos ni que la situación a cambiar sea solo un problema. El proceso ha de incluir las intenciones finales. Tenemos dos familias de situaciones adversas, unas son físicas y otras legales pero todas nos invitan a realizar UN GESTO. En el primer grupo tenemos un solar con una fuerte pendiente orientada a norte, que nos abocará a ESCALAR y a VIVIR DENTRO DE UN MURO. La segunda situación incómoda la define una normativa que ordena y manda que solo se construya planta baja más piso, lo que nos lleva a VIVIR BAJO CAPUCHILLAS.

UN GESTO Un poco a la manera del torero que se aparta lo imprescindible para no ser empitonado y mueve ese músculo justo en el lugar y momento adecuado para mantenerse a la menor distancia posible del máximo peligro, un movimiento que lo coloca de cara a sí mismo. Y de esta manera los muros de contención se contorsionan en un juego de cóncavos y convexos que aparta las tierras, las contiene y nos protege de las inclemencias del tiempo. Definida por dos muros que nacen de contención y se van paulatinamente liberando de esas responsabilidades hasta llegar a curvarse para formar las cubiertas, la vivienda se coloca ella solita, se hace un sitio y entonces gira, escala la pendiente y marca su propio perímetro.

ESCALAR Aprovechar la adversidad de una fuerte pendiente quiere decir poder dotar a todas las plantas, y son tres niveles, de su acceso directo al terreno. El muro de contención se hace múltiple y lanza pequeñas extremidades que, apartando la tierra ahora aquí, ahora allí, hace posible el acceso directo al terrreno desde todas las plantas.

VIVIR DENTRO DE UN MURO Los dos muros de contención definen los espacios a habitar. Los muros se curvan para que la concavidad acoja la vivienda y la convexidad sostenga las tierras. Los muros de contención se pliegan para formar la cubierta pero aunque se buscan el uno al otro no llegan a encontrarse y dejan una rendija por la que desde la sala de estar y la cocina se domina el jardín y el bosque y las vistas a sur. Es una fachada vidriada que corre longitudinalmente aprovechando el intento infructuoso de los dos muros por encontrarse. La planta de estar queda bajo la cubierta que define uno de los muros sobre la primera crujía y mira sobre la cubierta que el segundo muro define sobre la planta de las habitaciones. La casa se mira a sí misma.

ESTAR BAJO CAPUCHILLAS Las reglas del juego hablan de planta baja más piso, pero nosotros necesitamos subir para poder mirar a sur y acercarnos al bosque de pinos. Nos replanteamos los niveles y curioseando descubrimos el desván gatero, ahí bajo la cubierta. Así, el muro que define la fachada a norte se curva longitudinalmente y dobla verticalmente para hacer las veces de techo de lo que será la estancia principal de la casa, inmediatamente bajo la cubierta y orientada a sur, mirando hacia el pinar. Desde aquí oteamos la segunda capuchilla cubriendo la crujía del estudio y de la habitación principal. Las dos capuchillas se doblan a diferentes niveles dejando ese resquicio longitudinal por el que la casa mirará.

Lloc estrany

TE03005MU-02-EQUIP.jpg

LLOC ESTRANY Estem a Santa Margarida de Montbui, una població estranyament orientada a nord, en un solar en fort pendent que baixa cap al poble deixant enrera, al cim i a sud, una pineda amb abundant població de plantes herbàcies i arbustives. A nord, a baix, tenim l’accés a la vivenda, des d’un carrer que, com la majoria dels del poble, puja fent ziga-zagues. Refusem l’obediència a aquesta situació constituïda i donem l’esquena al poble… per mirar a sud, cap amunt, cap al bosc. D’aquesta manera també evitem fotre’ns de lloros amb la muntanya fent-nos-hi un lloc a mossegades i escalant-la per aconseguir que cada planta tingui una sortida a nivell de jardí. Un nivell, un jardí.

APROFITAR UNA SITUACIÓ ADVERSA L’estratègia és rumiar una mica i aprofitar les pròpies condicions adverses per a canviar-les. En un sol moviment es pretén donar resposta tant a la tècnica constructiva com a la intenció. Es a dir, aconseguir que ni el procés per a fer aquest canvi sigui un mer camí cap als nostres objectius ni que la situació que es vol girar sigui només un problema. El procés ha d’incloure les intencions finals. Resumint: tenim dues famílies de situacions adverses, unes són físiques i les altres legals, però totes conviden a realitzar un GEST. En el primer grup, el de les físiques, tenim un solar amb un fort pendent orientat a nord, que ens portarà a ESCALAR i a VIURE DINS UN MUR. La segona situació incòmode, d’ordre legal, la defineix una normativa que ordena i mana que només es construeixi planta baixa més pis, el que ens portarà a VIURE SOTA CAPUTXETES.

UN GEST Una mica a la manera del torero, que s’aparta l’imprescindible per a no ser banyegat i mou el muscle just en el lloc adeqüat per mantenir-se a la menor distància possible del màxim perill. És un moviment doble, construït per dos murs que girant contenen les terres i doblegant-se fan la coberta, descansant només quan ens deixen la casa tota ben orientada de cara a sud.

ESCALAR Aprofitar l’adversitat d’un fort pendent vol dir que el mur de contenció es faci múltiple i llançi petites extremitats que, apartant la terra ara aquí, ara allà, ens ajudin a escalar i aprofitar el pendent per donar a cada planta, i són tres nivells, un accés directe al terreny.

VIURE DINS UN MUR Els dos murs de contenció defineixen els espais que s’han d’habitar. Els murs es corben per a que la concavitat aculli la vivenda i la convexitat aguanti les terres. El mur que neix de contenció es plega per a formar la coberta, en realitat dos murs que tot hi buscar-se no es troben mai i deixen una obertura per la que la sala d’estar i la cuina dominen el jardí, i el bosc, i les vistes a sud. Aquesta és llavors una façana envidrada que corre longitudinalment aprofitant l’intent infructuós dels dos murs per a trobar-se. La planta d’estar queda sota la coberta que defineix un dels murs sobre la primera crugia i mira sobre la coberta que el segon mur defineix sobre la planta de les habitacions. La casa es mira a si mateixa.

ESTAR SOTA CAPUTXETES Les regles del joc, la normativa, parlen d’una planta baixa més pis, però nosaltres necessitem pujar per poder mirar a sud i acostar-nos a la pineda. Ens replantegem els nivells i xafardejant descobrim les golfes, sempre a sota de la coberta. Així, el mur que defineix la façana a nord es vincla longitudinalment i corba verticalment per a fer de sostre del que serà l’estança principal de la casa, immediatament sota la coberta i orientada a sud, mirant cap a la pineda. És com estar sota una caputxeta. Des d’aquí veiem la segona caputxeta cobrint la crugia de l’estudi i de l’habitació principal. Les dues caputxetes es dobleguen a diferents nivells deixant aquella escletxeta longitudinal per la que la casa mirarà. A sud. Cap a la pineda.

Weird situation

TE03005MU-03-EQUIP.jpg

WEIRD PLACE We are in Santa Margarida de Montbui, not far from Barcelona, South West Europe, in the Iberian Peninsula. It is a town surprisingly oriented to north, on a steep plot facing the town and leaving behind, at the very top and on the south side, a forest of pine trees and bushes. The access is placed on this north side, at the bottom of the slope, on a winding road like many others in town. We rebel at that given situation turning round to face south, looking to the top to the forest, and in order not to end with the mountain sanding our faces we sculpt a multilayered garden and provide an exit for every floor.

TAKE ADVANTAGE OF THE ADVERSITIES The very one strategy is to rethink the situation using its own adverse conditions to change them. With a single movement we deal with the construction technique to achieve functional goals. The aim is to turn the other way round the situation with a meaningful process to change a given situation, considering it not just a problem but an opportunity. The process should contain the final objectives.
We have two families of adverse situations. Ones are orographical, the other are legal but both invite to perform a gesture. On the orographical side we have a plot steeping north that suggests us to climb and surprisingly to live in a wall. On the legal side, planning regulations state that just a ground and a first floor are permitted, to tackle that we will propose to live in a hood.

A GESTURE On the manner of the torero that moves slightly to avoid the horn and tenses the muscle just at the very appropriate moment to stay at that distance that mingles with maximum danger, a movement that places him in front of himself. On the same way, the retaining walls twist in a game of concavo-convex that holds back the earth, retain it and protect us from the weather hassle. The house stays alone, finding its place and then starts to climb the mountain marking its own territory. Two walls that change from retaining walls to roof surface define the construction.

TO CLIMB Benefit from the sheer slope can mean a direct access to the garden from each floor. Three floors, three garden levels. The retaining walls grow multiple and extend their limbs digging here and there making possible this direct access from each floor. A garden for every floor.

LIVING IN A WALL The two retaining walls define the spaces to live in. Walls allowing the dwelling to fit in their concavity and holding up the earth behind with the convex side. Both walls fold to shape the roof but eluding to meet each other leaving a split to look through. Thanks to that the living room and kitchen face the garden and the forest on the south side through a glass façade. This so called living floor is under a sort of hood defined by one of the walls and looks over the roof that forms the second retaining wall over the bedrooms. The house seeks its own reflection.

TO BE HOODED Planning Regulations allow to build a ground and a first floor but to face south we need to climb further up. Then we decide to play with the rules and study heights and floors, and being a little curious we find a special level: the garret. The north wall bends longitudinally and folds vertically to become roof for the living room placed immediately under it. Comfortably seated in that living room, now a generous garret, we take a look over the second hood covering the bedroom area and the studio. Those two hoods agree to leave a long open strip to allow views over the garden and forest.

¿Quién es la princesa ?

TE04002CB-04-EQUIP.jpg

¿Pero alguien sabe sí hay alguna persona bajo el nombre De la Princesa, calle de Barcelona? Pues sí, claro. S. A. R. Doña Isabel de Borbón y Borbón, Princesa de Asturias, heredera por dos veces pero sin llegar a reinar nunca. Sabedora de que un hola Reina es muy distinto a un ¿cómo estás princesa? se ratificó con insistencia en ese su estado principesco. Lo era, efectivamente, y muy popular, castiza de Madrid donde la moteaban como la chata. Pero volviendo a Barcelona, ciudad por cierto Condal, resulta que alguien, seguramente pellizcado de cierto republicanismo, decidió dar a la continuación de la calle de Fernando un bien genérico nombre, De la Princesa, evitando por sabia o extraña razón especificar a cual de ellas, tantas y tan mentadas, se hacía la graciosa referencia. Y es que no es mala forma de pasar de puntillas por encima de todos los embolados que la historia nos trae constantemente. Es una idea práctica, de gran potencialidad contemporizadora: calle del General, avenida del Supremo, bajada de la Prima. Y es que cuando hay que lidiar con muchas sensibilidades hay que saber encontrar el punto desde el que incomodar lo justo, fundamental, y a todos, ineludible, pero sin perder carácter. Es decir, que el café para todos generalmente sienta mal a los niños, archireconocidos amantes del Cola-Cao.
Y cuando la calle, De la Princesa, da al Parc de la Ciutadella, el piso Principal de un edificio de sobria solemnidad burguesa se afana a convertirse en Hotel. Una amplísima escalera de mármol nos conduce a la que fue lujosa residencia y que más tarde sufrió una remodelación sin contemplaciones para perpetrar una escuela que por su distribución debía de seguir una pedagogía arcaica. A pesar de ello, el estado actual aún muestra trazas de una decoración de cornisas, puertas labradas y techos pintados que sobrevivieron parcialmente a los rigores escolares. La estrategia para el nuevo cambio será otra, y está configurada por dos sensibilidades a considerar y una sensación a recuperar.
Una de ellas se refiere a los vecinos, personas no transitorias que ya residían en el inmueble y que todo indica que van a seguir haciéndolo, aunque ahora tendrán que compartirlo con gentes pasajeras, ociosas y con no pocas ansias de diversión. La otra ha de tener en cuenta a los celosos defensores de ese patrimonio de volutas, cornisas, amorcillos y demás ornamentos de mejores épocas. Agentes de una cierta autoridad edilicia, encargados de que no olvidemos una cierta interpretación de nuestra historia. Entre estos dos mundos se va a intentar recuperar la sensación de estar en un gran principal a pesar de la subdivisión que requiere el nuevo uso del inmueble.
La nueva unidad tomará el carácter ordenado de la distribución en aulas pero con el objetivo de crear pequeños paraísos que participen de la sensación de pertenecer a un gran espacio. Se utiliza un núcleo formalmente muy definido para la ducha-lavamanos-inodoro que se acomoda en cada habitación para distribuirla a la vez que marca su situación respecto a las otras habitaciones. El cerramiento de éstas se levanta siguiendo la lógica del nuevo uso pero conservando, que no siguiendo, las trazas de la distribución originaria y su decoración de escayolas y pinturas. Tiras de cornisas y paredes colgantes atraviesan las nuevas divisiones entrando y saliendo de las habitaciones, evocando su origen en estancias espacialmente más generosas. El tercio superior de las habitaciones está acabado con espejos que al encararse replican en algarabía esas volutas, marcos, cornisas y antiguas paredes ahora retazos colgantes. El truco busca despertar la sensación de que se está en un espacio mayor, un reducto de intimidad en una supuesta gran estancia que ahora se ve reducida a superestructura de un pasado.
La neutralidad del núcleo semiprefabricado y el informalismo de paredes y cortinas dejan subsistir esos ecos un tanto históricos que trae la ornamentación y el espejismo de la habitación señorial, todo ello para conseguir una nueva experiencia. Un poco la tontería de sentirte como una princesa antigua, aunque ésta nunca acabe de reinar.

Qui és la Princesa?

TE04002CB-05-EQUIP.jpg

¿Però hi ha algú que sàpiga si hi ha alguna persona sota el nom De la Princesa, carrer de Barcelona? Doncs sí, naturalment. S.A.R. N’Isabel de Borbón y Borbón, Princesa d’Astúries, hereva per dues vegades però sense arribar a regnar mai. Assabentada de que un hola Reina no és el mateix que un com estàs princesa? va insistir en el mantenir-se en el seu estat principesc. Ho era, efectivament, i molt popular, castissa de Madrid a on rebia el motiu de la chata. Però tornant a Barcelona, ciutat per cert comtal, resulta que algú, segurament adornat d’una certa malícia republicana, va decidir donar a la continuació del carrer d’en Fernando un nom tan genèric com De la Princesa, evitant per sàvia o estranya raó especificar a quina d’elles, tantes i tan admirades, es feia la graciosa referència. I és que no és mala manera de passar sense fer soroll per sobre de tots els guirigalls que la història ens porta constantment. És una idea pràctica, de gran potencialitat contemporitzadora: carrer del General, avinguda del Suprem, baixada de la Cosina. I és que quan un ha de socialitzar amb moltes sensibilitats s’ha de saber trobar el punt des del que incomodar el punt just, fonamental, i a tots, ineludible, però sense perdre caràcter. És a dir, que el café para todos generalment provoca una manca d’ajust als nens, tan sensibles i conegudíssims consumidors de Cola-cao.
Quan el carrer, De la Princesa, ja vol arribar al Parc de la Ciutadella, el pis principal d’un edifici de sòbria solemnitat burgesa vol trasvestir-se d’hotel. Allà, una amplíssima escala de marbre ens porta a la que va ser luxosa residència i que més tard va patir una remodelació per a perpetrar una escola que, si ens hem de guiar per la seva distribució, segurament practicava una pedagogia arcaica. Malgrat això, l’estat actual encara manté restes d’una decoració de cornises, portes treballades i sostres pintats que van sobreviure parcialment a la disciplina escolars. L’estratègia per al nou canvi serà ben bé una altra i es centrarà en dues sensibilitats a considerar i una sensació a recuperar.
La primera sensibilitat fa referència als veïns, persones no transitòries que ja vivien a l’immoble i que tot indica que seguiran fent-ho, encara que ara el tindran que compartir amb passavolants, ociosos i amb no poques ànsies de diversió. La segona ha de tenir en compte als primmirats defensors d’aquest patrimoni de volutes, cornises, amorets i semblants ornaments de millors èpoques. Agents amb una evident autoritat edilícia, encarregats de que no oblidem un certa interpretació de la nostra història. Entre aquests dos mons s’ha d’intentar recuperar la sensació d’estar a un gran principal malgrat la compartimentació que demana el nou ús de l’immoble.
La nova unitat ja no serà l’estança sino l’habitació. Aquesta prendrà el caràcter ordenat de la distribució en aules però amb l’objectiu de crear petits paradissos que participin de la sensació de formar part d’un gran espai. S’utilitza un nucli formalment molt definit per a la dutxa-rentamans-inodor que distribueix cada habitació alhora que la situa respecte de les altres habitacions. El tancament d’aquestes s’aixeca seguint la lògica del nou ús però conservant, que no seguint, les restes de la distribució originària i la seva decoració d’escaioles i pintures. Tirallongues de cornisa i parets que pengen travessen les noves divisions entrant i sortint de les habitacions, evocant el seu origen en cambres espacialment més generoses. El terç superior de les habitacions està acabat amb miralls que al encarar-se repliquen repapiejant aquelles volutes, marcs, cornises i antigues parets que encara es conserven. El truc busca despertar la sensació de que s’està en un espai major, un reducte d’intimitat en una suposada gran estança que ara es veu reduïda a superestructura d’un passat.
La neutralitat del nucli semiprefabricat i l’informalisme de parets i cornises deixa subsistir aquests ecos un tant històrics que porta la ornamentació i el miratge de l’habitació senyorial, tot per aconseguir una nova experiència. Una mica la tonteria de sentir-te com una princesa antiga, encara que aquesta no acabi mai de regnar.