Ceràmica en moviment pels d’ASCER

TE07022CD-02-EQUIP.jpg

Quan ens van trucar per proposar-nos de treballar amb ceràmica el primer que van fer va ser preguntar-nos què no es podia fer amb la ceràmica? Segurament és una pregunta excèntrica. Però és el que vam pensar, res a dir. Bé, de fet llavors va començar una reflexió ràpida sobre el què significa un material, el que sigui, que ens ha portat a estar quasi segurs de que els materials són unes entitats bastant reals i no gens fàcils de ser consumides per les modes, es a dir, que no hi ha materials antics, passats o avantguardistes. El que sí hi ha són usos, uns avantguardistes, altres passadets, i no pocs pesadíssims. És com amb les persones, segurament no hi ha males persones però actes, accions, actituds horripilants, Déu n’hi do si n’hi ha.
Anant al gra, la ceràmica no és mou. La música no es veu. Les nostres il·lusions no es fan realitat. Plorem un segon… Temps! S’ha acabat! El Quartet de motors en 3’5-1 m, opus 1, àlies Ceràmica en moviment, és una proposta par a fer realitat física un espai mental imaginari en forma de superfície ceràmica interpretada per 4 motors de 1.000 w cada un que la mouen al ritme d’1 metre cada 30 segons. Els dos motors davanters es mouen en un interval de 3,5 metres, mentre que els dos motors del darrera ho fan en un interval d’1 metre. S’inicia llavors una coreografia cíclica, suau, però en els límits del material, en la que els motors juguen a esperar-se, avançar-se i a trobar-se per demostrar que tampoc la ceràmica té punts fixos a l’espai. És llavors que la ceràmica es mou, la música es fa visible i un espai mental es materialitza davant els nostres ulls. E pur si muove!

ON ESTÀ?: Casa Decor 2007. Antiga fàbrica Fabra i Coats, Segre 30, 08030 Barcelona.
I COMO ÉS ELL?: Superfície de tessel·les de ceràmica que s’aixeca i plega sobre sí mateixa mitjançant 4 motors que amenacen moviment.
DESCRIPCIÓ TÈCNICA!:
Doncs mira, són set parts principals de 92 x 1.000 cm formades cada una per subparts de 92 x 92 cm en una seqüència de 4+2+4. Sobre cada una d’aquestes subparts s’han fixat tessel·les en 9 làmines de 30,5 x 30,5 cm. La subestructura de totes aquestes parts principals i subparts està formada per malla de 5 x 5 cm a base de varetes d’acer de 4 mm electrosoldades. A aquesta malla s’ha soldat un passamans de 8 x 40 mm per a fixar transversalment les set parts principals.
Aquesta malla penja de 4 motors amb una capacitat de 1.500 kg cada un, el que dóna un total de 6.000 kg. Els motors estan governats per un autòmat i tenen un recorregut que oscil·la entre els 3,5 i 1 metres. Estan ubicats a 4,40 metres sobre el terra, aixecats mitjançant un cavallet d’acer format per 4 pilars HEB-300, sí , llegeixes bé, i 4 jàsseres IPE-300. Tot  per puguis dormir encara que tinguis insomni.
Tot aquest entramat forma una estructura de 22.680 tessel·les, a que se sumen 13.608 tessel·les més fixades directament al terra, el que fa un total de 36.288 tessel·les. Cada una d’elles té una dimensió de 50 x 50 mm, és de color blanc MC-19, reben el nom comercial de Logos i estan fabricades per Equipe.