Memòria centre interpretació Palma

TE07008PA-02-EQUIP.jpg

Mar Mediterrània
Latitud: 39,35 N
Longitud: 2,39 E
Palma de Mallorca
Mallorca
Illes Balears
El nou Centre d’Interpretació del Casc Antic de Palma i la seva connexió amb l’espai lliure públic del Baluard del Príncep i la plaça Porta d’es Camp, sorgeix a la riba del mar, i com a tal s’ha concebut. El Centre d’Interpretació vol ser la riba i per això busca una referència en la frescor del que passa a uns escassos 120 metres… En la cridòria alegre d’uns nens que a la gatzoneta observen fascinats com les ones solquen la sorra al voltant de les petxines que acuradament han anat deixant sobre la sorra molla, després d’haver sadollat el seu afany recol·lector de misteriosos objectes sorprenentment semblants, sorprenentment diferents.

El solar està solcat diagonalment per un buit que travessa l’avinguda Gabriel Alomar Vilallonga i arriba al Baluard del Príncep, establint una connexió molt natural entre els dos elements, de manera que el nivell de la connexió s’erigeix en el nou pla d’activitat dels tres centres a desenvolupar. Des del front marítim s’accedeix a través d’una suau rampa que salva 2 metres de desnivell. Al costat ciutat del buit, parcialment obert i exterior, queda el Centre d’Acollida de visitants i Centre d’Interpretació que, aprofitant la diferència de cota entre el front marítim i el carrer Joan Maragall, proposa un gran espai de recepció i la connexió directa, mitjançant escales mecàniques i ascensors, amb el mateix carrer Joan Maragall, des del que també es pot  accedir al Centre directament venint des de la ciutat. En aquest costat també es situa la seu de l’Observatori de Palma, independent però directament relacionat amb els altres dos centres.
Al costat mar del buit es situa el Centre d’Empreses i Innovació Comercial, disposant els espais més lliures en la cota inferior i els més compartimentats a un nivell per sobre del carrer del front marítim, però quasi sense superar en alçada el carrer Joan Maragall, de manera que es privilegien les vistes al mar des de la part alta del solar.
En un nivell inferior es situa un gran aparcament per a cotxes i autobusos que connecta directament, mitjançant escales i ascensors, amb els vestíbuls dels centres corresponents.Els fascinats nens, ara habitants del casc antic, ara visitants que passegen pels carrers alts de la ciutat, ara viatgers que sobrevolen la ciutat i ara usuaris que amb la mateixa fascinació miren cap al cel a través de les petxines, veuen com una munió de peces misterioses, similars i peculiars, ara dibuixades per Haeckel, cobreixen un espai dinàmic, interconnectat i matisat deixant filtrar la llum de la Mediterrània entre les seves nervadures.