Barcelona Moon Team. Entrevista a Xavier Claramunt, fundador i president de Galactic Suite Design: “Res no neix si no hi creus”

Galactic Suite, Xavier Claramunt, Fundació CIM, UPC, Google Lunar X Prize, Barcelona Moon Team, Space travel, Moon, emprendedor
>link
>download

Digital News
Fundació CIM (UPC)
GALACTIC SUITE

Spain

“RES NO NEIX SI NO HI CREUS”. ENTREVISTA A XAVIER CLARAMUNT, FUNDADOR I PRESIDENT DE GALACTIC SUITE DESIGN

Visionari i emprenedor. Va enlairar-se com a enginyer aeronàutic per aterrar com arquitecte imprevisible, capaç de sorprendre materialitzant somnis als camps de l’arquitectura, l’ interiorisme i el disseny industrial. Treballa amb el seu EQUIP a Barcelona i a les oficines satèl·lit que tenen a la Xina, Dubai i Mèxic. Lidera projectes innovadors, amb entusiasme i dedicació, sense prejudicis ni por a endinsar-se en camps que no coneix. Viu preparat per descobrir i crear, potser d’aquí a molt poc un hotel a una òrbita o una futura base a Mart.

Bona tarda Xavier, a què et dediques professionalment?
Aquesta és una bona pregunta. Formo part d’un equip d’arquitectes, però realment som un equip de persones a les que ens agrada promoure idees i convertir-les en realitat, emprendre projectes i fer-los créixer, fer que les coses passin. No ens cenyim a pensar en arquitectura, sinó que ens mou la creativitat i la il·lusió.

Aleshores, suposo que vols dir que ets part d’un equip. I, si no m’equivoco, el teu despatx d’arquitectura es diu així, EQUIP. És casual o parla dels valors que vols transmetre amb el teu despatx?
És un nom amb trampa, si. Per a mi, l’equip és crucial. Un per si sol no pot fer grans projectes. Això si, un molt bon equip, que crec que és el que tenim, necessita d’un líder que els empenyi amb tenacitat. El lideratge d’un equip, que no la direcció, és bàsic per mantenir uns valors i objectius comuns.

Tinc entès que ets un arquitecte poc convencional amb idees diferents, innovadores, que triomfen a molt llocs. D’on surten aquestes idees? S’aprèn a ser creatiu?
En el tema de la creativitat, hi ha un error de concepte. Nosaltres no tenim il·luminacions ni una font màgica de la que emanin idees. Ben al contrari, al despatx treballem molt dur en base a una metodologia de treball molt estricta. Partim de les necessitats que detectem en qualsevol àmbit, enfoquem el problema i generem tota una sèrie de preguntes a les que anem donant respostes. Aquestes respostes i preguntes ben treballades són la metodologia que ens porta a les solucions, però una cosa és bàsica: mai arriben idees sense treball.

Podries posar un exemple?
I tant. El cas del nostre hotel espaial, el Galactic Suite, seria un von exemple. La idea de fer un hotel espaial va néixer de preguntar-nos per què no s’estava treballant en espais límit. Aleshores van sorgir propostes de treball, per exemple sota l’aigua o a l’espai, que van ser dues grans propostes. Vam apostar fort per l’opció de l’espai, perquè hi vam creure des del primer moment, i va néixer Galactic Suite. Res no neix sinó hi creus.

Veig un punt important de gosadia en els projectes de que m’estàs parlant…
Si. La nostra forma de treballar, a l’hora de plantejar les coses, parteix d’una actitud sense complexos i altament pro-positiva. Al món de l’arquitectura s’acostuma a treballar per encàrrec però nosaltres preferim fer-ho a l’inrevés, primer creem els nostres edificis, sense prejudicis, i després busquem on encaixarien millor. Així vam fer el primer catàleg d’edificis en alçada, com si es tractés d’un catàleg de productes qualsevol. A l’equip mai esperem; nosaltres fem. I sí, moltes idees fracassen però moltes més triomfen.

Moltes idees fracassen i no hi ha por d’equivocar-se?
Gens. Nosaltres, quan ens endinsem en un projecte, seguim un procés. Si hi ha un error ha estat un punt d’aquest procés el que ha fallat, no les persones que el duem a terme. Avui en dia hi ha molta, massa por d’equivocar-se i això és un roc enorme que arrossega la societat, sobretot els joves. El jovent està adormit i parat per por d’equivocar-se i cal que aquesta por es llenci per la finestra, sinó no anirem endavant. Hem de ser valents i apostar per allò que creiem i per nosaltres mateixos.

I, el Barcelona Moon Team… és un projecte valent?
És un projecte amb molt poca por a equivocar-se, però perquè ha estat molt treballat. Volem enviar, i enviarem, un robot a la Lluna per guanyar la competició del Google Lunar X Prize. L’objectiu no és només la lluna sinó engrescar als estudiants, universitats, centres de recerca i empreses de Catalunya i Espanya a treballar en equip, aplegats a l’espai per demostrar-nos a nosaltres i als altres allò que som capaços de fer. En equip, podem arribar molt lluny.