Els peus a terra i el cap a l’espai


>download

Newspaper
Avui ‘Cultura’
GALACTIC SUITE
HOTEL ARC DEL TEATRE
HOTEL ARC DE TRIOMF

(Spain)

ELS PEUS A TERRA I EL CAP A L’ESPAI

Xavier Claramunt ens te acostumats a les sorpreses. No m’equivoco i arriba amb una llibre d’una editorial d’autoajuda sota el braç. “Galactic Suite. Como construir un hotel en el espacio” es diu. “Es un llibre per explicar que si vols que passi alguna cosa fes-ho i passarà. Quan explico un projecte aquest ja és realitat. Es l’única manera d’entendre-ho.”. Dins de Palo Alto tenen un espai per projectar i un altre nau només per maquetes. “A la nau hem desenvolupat totes les maquetes per l’hotel Galàctic Suite i ara estem amb uns gratacels arquetípics que es venen com un producte, sobretot a la Xina”. Torres d’oficines prêt-à-porter, li dic. “Ara tenim un catàleg d’unes 35 torres, uns comercials venen els edificis. Treballem a la Xina i Abu Dhabi perquè son dels pocs llocs on encara es poden fer projectes de grans dimensions des d’estudis com el nostre. Aquí es impossible. Ara estem obrint una oficina conjunta amb altres despatxos d’aquí. És un mercat potencial que cal treballar-lo.” El llenguatge, és molt d’empresari. “estic convençut de que el model d’arquitecte artesà no te futur, cal pensar en tota la cadena de producció d’arquitectura i entendre-ho com un conjunt”.
Li pregunto si els plantejaments mercantilistes no poden afectar a la qualitat i em diu que parla d’aquells arquitectes que dona per entès que la tenen. “La resta és pura construcció, no arquitectura. A Barcelona hi ha un talent excepcional però ens estem barallant per un pastis massa petit, que és la obra pública. Els concursos públics haurien de ser només per gent jove. Cal fer grups compactes de controlin tota la cadena de valor d’un edifici. Altra cosa és l’artesania i viurà del mecenatge. Vull dir encàrrecs en que client i autor es coneixen molt, hi ha una aposta i un voler fer-ho malgrat no sigui rendible, però seran excepcions contades.”
Claramunt s’ha especialitzat en hotels. En aquest moment està fent un hotel low cost a Barcelona a l’Arc del Teatre i fa uns dies va aparèixer en premsa un projecte per fer-ne un altre de luxe al costat de l’Arc de Triomf. Però n’han fet d’altres, Chic &  Basic a Barcelona, Hospes a Calvià i Granada, etc. Parlem del Galactic Suite “va haver un procés per creure’ns-ho nosaltres, un cop va passar, han sortit els diners per desenvolupar-lo i la tecnologia per fer-lo possible”

Un robot a la Lluna
No penseu que Claramunt és un somiatruites, ell es defineix com un home d’empresa i al voltant del projecte a l’espai han sorgit ja diverses companyies. “El repte a curt plaç es enviar un robot a la lluna. Estem en un concurs internacional amb Google i X Prize de projectes per enviar a la lluna un petit robot i ens em proposat que la tercera bandera que hi ha hagi a la lluna sigui la catalana”. Em costa d’imaginar un estudi d’arquitectura desenvolupant tecnologia de l’espai. “Justament, el que intentem és trobar tecnologies existents i disperses i aplegar-les per aplicar-les a altres camps”.
Després de parlar d’hotels a l’espai es fa estrany però intento conèixer els detalls del projecte de Hotusa Arc del Triomf. Es tracta d’un solar en que s’està fent una estació de metro i a sobre es projecta un hotel de luxe. “El contacte amb el client a estat bàsic. El primer que ens va dir es que no li agradaven els pilars i l’edifici en te 470. Aquest procés ha estat una seducció a dues bandes molt intensa.” Li pregunto per la imatge de l’Hotel ara que sembla que fer peces icòniques no està ben vist i em diu que l’excita el fet de que el projecte genera una certa incomoditat i que just això farà que sigui una peça interessant per la ciutat. “Per nosaltres era una oportunitat, una peça amb caràcter en una zona una mica desangelada. Per tant, ens plantejàvem el programa però també la relació amb la ciutat. Al final proposem un edifici transitable per sota que genera un espai públic i alhora una peça potent. Alhora estem fent un hotel econòmic al Raval (Arc del Teatre). Tots dos tenen requeriments molt diferents però tots dos intenten generar relació amb a la ciutat. El del Raval esta recobert per una tela que cada any es pot canviar amb un concurs d’idees, un edifici que canvia de pell”.

Li pregunto per com enfrontar-se a la crisi, “Som bons estructurant, generant valor afegit, marcant prioritats i això pots fer-ho fent o edifici o assessorant a una empresa de cotxes o de bijuteria. Nosaltres hem intentat obrir diferents camps alhora i veure en cada moment com uns poden ajudar als altres. Al principi la joieria ens va ajudar a l’arquitectura, després l’arquitectura impulsava el Galàctic Suite ara potser aquest projecte de l’espai impulsarà una altre camp. Tot plegat amb trets comuns ser propositius i no te tenir prejudicis”. Marxo amb el cap ple preguntes sobre el construir per construir, el creixement continuat, quin sentit te segons quin projecte, no sé si en el llibre d’autoajuda que m’ha donat trobaré respostes però tinc clar que en Claramunt seguirà sorprenent-nos.