”La nostra forma d’avançar és proposar nous reptes”


>download

Newspaper
La Veu
FLAMENCO TOWERS

(Spain)

LA NOSTRA FORMA D’AVANÇAR ÉS PROPOSAR NOUS REPTES

Xavier Claramunt és un dels exemples d’igualadins emprenedors que gràcies al seu esforç i mentalitat creativa s’ha consolidat entre els millors professionals del país. Disseny industrial, joieria i arquitectura són alguns dels sectors on ha deixat empremta.
El seu darrer projecte, i un dels més coneguts fins el moment, ha estat la realització per part del gabinet d’arquitectes Equip del disseny de les “Flamenco Towers”, un monumental edifici de 220 metres d’alçada que s’instal·larà en un imponent complex d’oficines al sud de Shangai, a la Xina.
Xavier Claramunt és, sens dubte, un dels igualadins que estan més de moda actualment. LA VEU ha parlat amb ell sobre la seva evolució professional i sobre alguns dels seus projectes.
R- En quin dels àmbits professionals que treballa se sent més còmode ?
R.- En tots alhora, perquè en el fons no és l’àmbit professional el que ens mou, sinó fer coses per a la gent. I que siguin útils! Disseny industrial, joieria o arquitectura. Al final el que busquem és donar un servei a algú. R- Què significa el projecte “Flamenco Towers” per a vostè i el seu equip?
R.- Significa que els anys que porta la nostra oficina a la Xina comencen a donar fruits en forma de realitat construïda. Primer s’ha hagut de prendre, buscar el soci correcte, i proposar i treballar per guanyar-se una credibilitat entre una gent que no et coneix. Mai el primer que proposes tira endavant. A la nostra oficina a Hangzou hi ha molts projectes que han quedat parats o que avancen lentament. Aquest sembla que la música l’està ajudant a moure’s. R- Quina repercussió va tenir el fet de dissenyar el primer hotel espacial? Què ha suposat per a vostè aquest projecte ?
R.- Nosaltres ens proposem reptes constantment, és la nostra forma d’avançar i aprendre. La proposta d’un hotel a l’espai és, en el fons una més, està dins la dinàmica que ja seguíem… però és clar, perla novetat i atracció que provoca l’espai agafa una dimensió mediàtica que fa que l’haguem d’afrontar d’una manera totalment diferent. I de fet no som els primers, ni serem els últims. Hi ha tot un ambient industrial i comercial al voltant de l’espai que ja porta uns anys desenvolupant-se, si bé és veritat que ara està assolint un estadi on es pot començar a parlar de projectes versemblants. R- En quins projectes i amb quines empreses esteu treballant actualment?
R.- Especialment treballem amb Hospes, Hotusa i Chic&Basic. També tenim en fase de projecte diferents actuacions residencials al Montsià. Però sempre hi ha temps per construir una habitatge familiar especial o pensar una peça de joieria innovadora que sortirà al mercat a finals d’any.
R- Quina és la importància del concepte “Equip” en el seu treball ? R.- És una idea que es relaciona amb la humilitat, en part. En el fet que ningú pot fer res per ell sol, ens necessitem els uns als altres per produir coses interessants, útils. De fet la nostra companyia es pot entendre com una suma d’equips, alguns d’interns, altres externs, que aporten el que millor saben fer en la direcció d’una suma homogènia i brillant. Que interessi.
R- Què és el que més valora de la seva formació ?
R.- M’he format com arquitecte, vaig temptejar l’enginyeria aeronàutica però ha estat l’artesania la que m’ha obert els ulls davant el fet que allò que ens fa una mica més feliços és produir alguna cosa que puguem tocar. Un sentiment bàsic. Arribar al final del dia i poder veure el producte del teu esforç. Llavors ho vaig aplicar a altres camps, però va ser l’artesania, els treballs més manuals de la joieria, la que em va fer veure la importància del produir. R- Quina és la seva vinculació actual amb Igualada ? R.- Sóc d’Igualada, jo sempre ho dic. R- És un dels igualadins il·lustres i amb més renom actualment però potser no és dels més coneguts, per què creu que passa això ? R.- Mai s’és profeta a la pròpia terra, i això no ho dic jo. R- Un emprenedor neix ? R.- Un emprenedor ni neix ni es fa, un emprenedor fa, actua, produeix. Com és comencen les coses?
Començant, així de bàsic. Però s’han de tenir pocs complexes, una mica innocent, el just, i endavant. S’ha de saber alguna cosa, però no cal que sigui en començar, ja que un va aprenent.
P.- Com valoreu la resposta mediàtica que estan tenint els vostres projectes ?
R.- La veritat és que és importantíssim. Independentment de la qualitat del que fas, de les teves propostes, si tens una bona cobertura mediàtica les coses són més fàcils. Si li interesses a algú, el que hi ha al costat pararà l’orella… després la responsabilitat és teva per a que el que diguis, facis, interessi a qui s’acosta. R- Treballeu molt a la Xina. Com veieu el creixement d’aquest país. És realment “el despertar” de la gran potència ?
R.- Una obvietat: són molta gent i ara comencen a decidir el que volen. Els xinesos es comencen a moure, a voler viure d’una altra manera, a canviar ciutats d’obsoletes per a la vida actual. En general a millorar el seu nivell de vida. A part de les Flamenco Towers tenim en ment un projecte per a un hotel low-cost a Xina, perquè els xinesos més espavilats ja s’han adonat que existeix una activitat que es diu anar de vacances a un preu raonable.