‘Quan un veu la terra des de lluny, dóna un valor brutal al planeta’

EQUIP Xavier Claramunt, Galactic Suite, Diari Anoia
>link
>download

Blog News
AnoiaDiari.cat
EQUIP XAVIVER CLARAMUNT
GALACTIC SUITE

Spain

‘QUAN UN VEU LA TERRA DES DE LLUNY, DÓNA UN VALOR BRUTAL AL PLANETA’
Avui parlem amb Xavier Claramunt, arquitecte

A vegades anomenat ‘l’arquitecte de l’espai’, l’igualadí Xavier Claramunt lidera el grup EQUIP Xavier Claramunt , un estudi d’arquitectura que treballa per tirar endavant projectes que poden semblar tan impressionants com construir un ressort a l’espai, crear turisme galàctic. Obsessionat per aconseguir explicar els seus projectes de manera entenedora i en profunditat; des de Palo Alto, a Barcelona, on té el seu estudi, Claramunt va ser a Igualada per participar en l’acte d’apadrinament del barri del Rec per part de Palo Alto.

Poder anar a fer turisme a l’espai serà una realitat?
Sí, el 2012 ja tindrem un primer mòdul construït perquè la gent pugui fer el viatge.

I en què consistirà l’experiència?
Agafarem els ‘turistes espacials’ i primer els portarem a fer un entrenament a una illa del carib, si s’envia algú a l’espai sense un entrenament previ, no podrà gaudir de l’experiència, després el pujarem amb l’spaceship a una alçada de 400km i finalment passaran de quatre a sis dies del ressort espaial. Una vegada arribats, els turistes tornaran a relaxar-se en una illa del carib.

Hi ha un públic interessat en aquest tipus de turisme?
De moment tenim 38 reserves fetes, la majoria de gent de fora d’Europa. El bitllet valdrà 3 milions d’euros.

Què aportarà aquest viatge al turista?
Hi ha apassionats brutals de l’espai. Crec que el que serà més brutal de tot, a part de ser una experiència increïble: puges a una velocitat increïble, vius d’una manera que no has viscut mai…; és que transformarem els turistes. Quan un veu una cosa des de tan lluny, li dóna un valor molt més gran, el turista agafarà més valor a la terra.
A més a més, es viurà d’una manera diferent, el dormir serà diferent el rentar-se les dents serà diferent, el menjar serà diferent, el fer sexe serà diferent…

Xavier Claramunt farà aquest viatge?
Ho intentarem, sí.

Com neix la idea de construir un hotel a l’espai?
Nosaltres tenim una manera de treballar, som generadors d’idees. En primer lloc ens considerem arquitectes hotelers i d’aquí en van sortint diferents spin-off. Estic convençut que totes les companyies han de tenir una part important de projectes propis, en el nostre cas, tenim entre un 50 i un 60% dels projectes que no ens ha encarregat ningú, la majoria fracassen, però alguns, com aquest, tira endavant.

Dius que teniu una manera de treballar, quina és aquesta manera?
Molt senzill, es tracta de repreguntar-nos tot el que passa davant nostre. Tenim una metodologia molt estricte de reinventar constantment i trobar necessitats que el mercat no té cobertes.

I fruit d’aquesta manera de treballar, han sortit altres projectes com el Galactic Suite?
Sí, vam fer un catàleg d’edificis amb alçada que vam anar a vendre en una delegació a la Xina, ara estem treballant en l’smartliving, un projecte amb el que pretenem ser el ‘low cost’ de l’habitatge i construir habitatges per 1000€ el m2, també treballem en el projecte de Google X Prize Foundation per enviar un robot a la lluna però tot això s’ha d’explicar amb molt de compte perquè sinó sembla que estiguem venent fades i darrera de cada projecte hi ha molt treball de fons i molta gent implicada.

Costa que et creguin quan expliques que estàs treballant per construir un ressort a l’espai?
Ara la gent ens comença a creure però han hagut de passar molts anys, en fa sis que hi treballem.

Com explicaries, doncs, l’essència de l’EQUIP Xavier Claramunt?
Nosaltres comencem projectes, som generadors d’idees, algunes d’elles les anem fent possible amb altres col·laboradors, podríem dir que som els conceptualitzadors i els que els portem endavant. Nosaltres sabem mirar bé, analitzar bé, donar resposta a les coses que tenen valor i explicar-ho perquè la gent s’ho pugui creure.

Treballar en un entorn com el de Palo Alto, a Barcelona, ha ajudat?
Jo crec molt en els llocs físics, crec que els llocs ajuden a que surtin les coses que un té per explicar, en l’entorn de Palo Alto ha ajudat a què aquestes coses passessin. De fet, ara fa cinc anys que hi som.

En aquest sentit trobes un potencial al barri del Rec?
Jo crec que la iniciativa del Rec és increïble. Palo Alto és un model que ha funcionat molt bé en un lloc, un entorn, un temps i un tipus de gent. Crec que el Rec pot aprendre alguna de les coses que ha fet que Palo Alto funcionés però sense perdre l’autenticitat del barri.
Perquè funcioni ha d’aparèixer un lideratge molt clar que faci que les coses caminin cap a una direcció, trobar el fil. O hi ha el pla marcat, o quan alguns es cansin, la iniciativa morirà.