Finalist of the III Biennal d’Arquitectura Comarques Centrals with Estrada Joiers Store

NE-AWBICOMESTRADA.jpg
>download

Finalist
III Biennal d’Arquitectura Comarques Centrals
ESTRADA JOIERS STORE
(Artés, Spain)

FINALIST OF THE III BIENNAL D’ARQUITECTURA COMARQUES CENTRALS WITH ESTRADA JOIERS

Els punts de partida dels nostres projectes no són esquemes previs que determinen la forma final, sinó que constitueixen idees, conceptes, els quals generen processos i sistemes, més experimentals que lògics, que es van resolent per si mateixos a mida que es van cobrint les necessitats. Així, entenem com un tub, una pinça, una qualitat tàctil, un espai buit, un vis-à-vis, un moment, o una punta de coixí puguin generar tot tipus d’objectes. Només cal revisar què significa l’objecte com a tal, les seves qualitats, i redefinir-lo. D’aquesta releetura en sorgeix una nova concepció de l’objecte i se’n deriva una nova forma.
El sistema radica en una revisió constant de la manera d’entendre les coses, reinterpretant les seves qualitats. El més important és que això significa un instrument de treball que permet afrontar el disseny a qualsevol escala, des d’una peça de joieria a un projecte urbanístic. Es compren així que propostes aparentment tan diverses es resolguin amb un mateix sistema: de les qualitats d’un teló i la seva arruga es deriva la “Peça-Teló”; cl “Termo-Pack” proposa la possibilitat d’entregar un regal fred o calent; la “Pica-Container” reflecteix la idea que aquesta pot contenir els objectes d’higiene sense que esquitxem i embrutem; l’Arxiu-Mirador” de Vilafranca és el resultat de la revisió del concepte d’arxiu, allunyant-se de la idea de contenidor horitzontal per transformar-lo en un dipòsit-vertical-mirador; les “Cases-Mur” i “Espiral” responen als condicionants topogràfics a través la seva forma mentre que la “Casa-Tub” respon a la seva orientació.
El sistema pot explicar-se a través de les paraules butxaca, aquestes idees que revisen i reentenen les qualitats per a traspassar-les als projectes. En efecte, bé podem parlar d’una butxaca, en la qual la mà busca, troba, es sorprèn i descobreix. D’una simple idea, producte de l’estudi seriós de les condicions, sorgeix de manera natural la totalitat del producte, fins els detalls més ínfims.
Aquesta fórmula reflecteix una gran honestedat i una cura encara major envers l’objecte i el seu usuari. Deixant absolutament de banda qualsevol projecció individual sobre el disseny, aquest últim és producte, abans de res, d’una extremada atenció en les necessitats que ell mateix demana.