El complex Sant Jordi serà ”una gran plaça que farà venir ganes de practicar esport”


>download

Newspaper
El Punt
POLIESPORTIU SANT JORDI TARRAGONA

(Spain)

EL COMPLEX SANT JORDI SERÀ «UNA GRAN PLAÇA QUE FARÀ VENIR GANES DE PRACTICAR ESPORT»

El centre de Tarragona tindrà la tardor del 2011 pavelló i piscina subterranis amb vistes des d’un nou espai públic de 7.000 m²

[…] Entre quatre alternatives presentades, la proposta ha estat adjudicada per un import de 20.170.682 euros, que sufragarà la Generalitat, a una unió temporal d’empreses que es constituirà entre Caña y Caña Construcciones SL, Essencial Wellness SL, ADD Xavier Claramunt SL i Edificaciones y Reparaciones Tarraco. Aquest conglomerat té ara sis mesos per redactar el projecte executiu, i després 30 mesos més per fer les obres, que haurien d’estar a punt la tardor de 2011. Després, podrà gestionar les instal·lacions durant 40 anys abans que tornin a mans del govern.[…]

El cronòmetre torna a estar a zero. Després de més d’un lustre d’abandó, la Generalitat va posar ahir fil a l’agulla, amb la presentació pública del projecte, a la conversió de l’antic complex Sant Jordi en un nou centre de referència al bell mig de Tarragona. Esportiu, òbviament -amb un pavelló i un complex d’aigua subterranis, i un edifici de spa i fitness- però també social, ja que l’espai exterior que s’estalviarà esdevindrà una plaça pública de 7.000 metres quadrats «que farà venir ganes de practicar esport», resumia ahir la secretària general de l’Esport, Anna Pruna. I és que la plaça oferirà vistes als equipaments subterranis a través de grans claraboies que hi permetran entrar la llum natural. El projecte, adjudicat el 10 de setembre per més de 20 milions d’euros, serà una realitat d’aquí a tres anys.

No és un projecte qualsevol per a Tarragona: ni pel temps, els maldecaps i les queixes veïnals i municipals que s’ha trigat a tirar-lo endavant, ni per l’abast urbanístic, més enllà de l’esportiu, que acabarà tenint. La presència ahir en la presentació oficial, feta amb tots els honors, del vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, dóna fe també de la notorietat que li atorga el govern. «Hem desencallat un projecte que havia causat molt mala maror -s’enorgullia Carod-, i ara la ciutat guanyarà una nova zona emblemàtica, i també de revitalització econòmica». Serà un «gran espai públic de qualitat en un lloc destinat a guanyar molta importància en anys propers», refermava l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

Uns 14.000 m² construïts
El projecte suposarà la remodelació integral del complex Sant Jordi, tancat fa cinc anys per motius d’higiene i seguretat -les envellides instal·lacions esportives incomplien la normativa vigent-, i situat molt a prop de la plaça Imperial Tarraco, entre la rambla Lluís Companys i l’avinguda Andorra. «No volíem una simple remodelació, sinó un projecte de transformació emblemàtic, emmarcat en un plantejament integral», explicava ahir Pruna. «Convertirem un espai en desús en el gran pulmó de la ciutat, per engrandir la condició social de l’esport», reblava. A partir d’aquestes premisses, el solar, de 7.300 m², s’alliberarà gairebé del tot i esdevindrà una gran plaça pública oberta a la ciutat, de 6.900 m², zona verda inclosa. Un espai «amb capacitat d’atracció i de dinacitat d’atracció i de dinamització del propi centre, però també apte per fer activitats públiques», subratllava la màxima responsable d’Esports del govern.
Ho farà possible la filosofia aplicada pels arquitectes redactors: «Concentrar per alliberar». Bonapart dels nous equipaments esportius, així, es concentraran sota terra, dues plantes cap avall, fins a completar una superfície construïda de 14.000 m². Allà hi haurà el complex d’aigua (piscina, vestidors i serveis associats), una pista poliesportiva triple amb grades a banda i banda, zones interiors enjardinades i un pàrquing de més de 2.000 m². Tot plegat, destacava Pruna, serà un espai «amb edificis i controls independents, però absolutament interconnectat per sota, amb una perspectiva d’amplitud que donarà una nulla sensació d’estar soterrat, i que a més de donar major intimitat també comportarà un estalvi energètic pels mínims canvis de temperatura que s’hi generaran». Un espai, a més, que estarà comunicat amb l’exterior a través de tres grans claraboies, d’uns quatre metres d’altura, que hi permetran la il·luminació natural, i els curiosos. El complex es completarà, a la superfície, amb un edifici de tres plantes amb gimnàs, solàrium i spa, i un bloc d’oficines.

40 anys de gestió
Entre quatre alternatives presentades, la proposta ha estat adjudicada per un import de 20.170.682 euros, que sufragarà la Generalitat, a una unió temporal d’empreses que es constituirà entre Caña y Caña Construcciones SL, Essencial Wellness SL, ADD Xavier Claramunt SL i Edificaciones y Reparaciones Tarraco. Aquest conglomerat té ara sis mesos per redactar el projecte executiu, i després 30 mesos més per fer les obres, que haurien d’estar a punt la tardor de 2011. Després, podrà gestionar les instal·lacions durant 40 anys abans que tornin a mans del govern.