> pdf

Fer possibles noves experiències
per a les persones

 

Companyia multidisciplinar d’Arquitectura
Fundada a Barcelona el 1990
Fundació Palo Alto

EQUIP Xavier Claramunt som una companyia multidisciplinar d’Arquitectura amb tres línies principals de treball: Arquitectura i Disseny d’Interiors, Disseny Industrial i Joieria. Recentment hem afegit una nova categoria: Respostes.

Va ser fundada amb el nom d’ADD+ a Barcelona l’any 1990. Des del 2001 es troba ubicada dins el complexe de companyies d’arquitectura, imatge i disseny de la Fundació Palo Alto. Des del 2006 és l’EQUIP Xavier Claramunt.

 

Constant reinvenció
Acostar-nos a la gent
Estratègia propositiva

Tres premisses són a l’origen de qualsevol dels nostres productes:
La primera premissa és la constant reinvenció de la manera d’entendre les coses. Revisem sense complexos des del producte a l’actitud de treball i la gestió del procés.

La segona premissa és la voluntat d’acostar-nos a la gent. Proposem productes que incitin a l’activitat entre persones i siguin útils.

La tercera premisa és seguir sempre una estratègia propositiva. Usem paraules clau per redefinir conceptes que ens expliquin els nous productes. Redefinim estratègies per a trobar l’adequada a cada projecte.

 

Anàlisi del programa
Lloc, processos, materials
LAB: l’entrenament

Treballem eliminant tot esquema formal previ, desenvolupant una revisió constant de la manera en que els nostres grups i clients poden entendre el seu entorn. Tota proposta de disseny prové d’una idea que sorgeix del programa, mai és un prejudici o forma ja preconcebuda. L’establiment del procés de construcció defineix la forma final.

A l’EQUIP treballem simultàniament en tres línies. La pràctica de l’Arquitectura i el Disseny d’Interiors dóna el coneixement espacial necessari, el Disseny Industrial ens permet estar sempre en contacte amb industrials comprovant la viabilitat dels projectes i desenvolupant paral·lelament tècniques innovadores. La joieria ens acosta al coneixement dels materials per a la seva correcta manipulació i ús adequat.

Per estar sempre preparats, a l’EQUIP utilitzem el LAB, on treballem una línia d’actuació abans de que apareixi un client concret. D’aquesta manera podem millorar les respostes donades a preguntes dels nostres clients, o preparar-nos per a aquelles que encara no han estat formulades. LAB és un entrenament, és la pretemporada constant que s’exercita paral·lela al treball quotidià.

 

Treball sense prejudicis
Necessitats del client
Client del futur

La principal qualitat que ens distingeix d’altres estudis de disseny és el treballar sense prejudicis ni formes o idees prèvies. Iniciem tot procés juntament amb el client, analitzant les dades aportades per aconseguir un coneixement suficient de les necessitats i així generar unes propostes a la mida dels requeriments.

Gràcies a aquesta estratègia de disseny sempre ens mantenim a prop de les principals necessitats del nostre client, evitant ingerències externes de qualsevol tipus.

Donar resposta a les preguntes formulades pel client i estar preparats per a les que es formularan en el futur. Aquesta activitat es desenvolupa dins el LAB, on es treballa tant sobre hipòtesis de futures sol·licitacions com s’estableixen models de clients que encara no coneixem.

 

Intimitat
Materials d’alta qualitat
Respostes

A l’EQUIP desenvolupem propostes que van des de la intimitat i els materials preciosos dels dissenys per a joieria, l’alt grau de viabilitat que demana el disseny industrial, i a la complexitat de gestió i disseny dels projectes d’arquitectura, fins el que anomenem els projectes sense escala: les nostres respostes a qualsevol pregunta dels nostres clients.

ARQUITECTURA I DISSENY D’INTERIORS
DISSENY INDUSTRIAL
JOIERIA
RESPOSTES

 

Grup de projecte
Definició de l’estratègia
Comunicació amb el client

La primera acció passa per establir un cap de grup, responsable de les decisions de projecte i de la interlocució amb el client, amb el que immediatament es comença a treballar per a definir les necessitats i programa i consensuar les estratègies a desenvolupar.

ESTRATÈGIA
1. Definir les necessitats i programa
2. Definir les propostes amb el client
3. Modelar les propostes
4. Establiment d’un calendari de treballs
5. Proposta definitiva

 

Diferents especialitats
Consultors externs
Industrials col·laboradors

L’EQUIP el composem professionals que provenim de diferents especialitats, organitzats en departaments i grups de projecte. Totes les propostes són analitzades amb col·laboradors externs, havent-se consolidat una xarxa de consultors i industrials.

L’EQUIP
L’Equip internacional
Departament d’arquitectura i disseny d’interiors
Departament de disseny industrial
Departament de disseny gràfic
Departament de maquetes
Departament de difusió
Grup d’assalt

 

ARQUITECTURA I DISSENY D’INTERIORS
Diversificació de clients
Diferents programes
Múltiples escales

En els últims anys hem desenvolupat projectes en diferents categories: hotels, interiors, instal·lacions efímeres, botigues i habitatges.

Entre els últims projectes destaquen el nou concessionari de la companyia automovilística BMW a Sabadell (Finalista als Premis FAD), els hotels Hospes Palacio de los Patos a Granada i Chic&Basic Born a Barcelona.

En fase de construcció tenim l’ampliació de l’Hotel Hospes Maricel a Palma de Mallorca i en fase d’execució un hotel a Jerez i diversos conjunts de vivendes a la zona del Delta de l’Ebre.

COMPANYIES HOTELERES
CHIC & BASIC
HOSPES HOTELES
HOU TEH CHIEN
HOTUSA

CORPORACIONS
BMW Group (automoció)
DAMM Group (alimentació i begudes)
BATH TIME. Cosmic Group (bellesa)

PROMOTORES
INCASOL (Generalitat de Catalunya)
IBAVI (Govern de les Illes Balears)
GRUP ORERO (edificis i obra civil)
LAYETANA (edificis i obra civil)
CYCONS (edificis i obra civil)
ESPAIS (edificis i obra civil)

 

DISSENY INDUSTRIAL
Contacte amb industrials
Viabilitat
I+D

Ens permet estar contínuament en contacte amb els industrials i fabricants, comprobant la viabilitat de qualsevol proposta i desenvolupant una tasca d’I+D.

Entre els últims productes s’ha fabricat la coberteria Frankie per a la col·lecció FACES de Ferran Adrià amb qui continuem col·laborant en la recerca de peces especials.

COMPANYIES
COSMIC. Cosmic Group (sanitaris i accessoris de bany)
PINTINOX (parament de cuina)
DESIGN MIX COLLECTIONS (menaje de cocina)
BRA (menaje de cocina)
ALTIMIRAS (mobiliari)
VIBIA (il·luminació)

 

JOIERIA
Innovació
Participació
Adaptació

Les nostres propostes busquen preparar l’ornamentació perque l’usuari pugui intervenir en la joia. El potencial de les darreres col·leccions radica en la innovació en el sistema aplicat i en la implicació de l’usuari en la formalització de la joia. Són, més que peces, eines per a generar peces. D’aquesta manera no només l’usuari pot fer-se seva la joia sino que la mateixa peça es pot anar adaptant a les exigències del mercat.

CLIENTS
DUCHCLARAMUNT (joieria)
TIFFANY & CO. (joieria)
CUNILL (orfebreria)

 

RESPOSTES
Estratègia propositiva+LAB
Preguntes del client
Projectes sense escala

El resultat d’una estratègia propositiva i els treballs dins el LAB han portat a l’aparició del que a L’EQUIP anomenem els Projectes sense Escala. Es tracta de respostes a preguntes que plantegen els nostres clients quan assumeixen nous reptes. El nostre objectiu es proposar un nou camí que sigui verosímil.

CLIENTS
GRUP ORERO (edificis i obra civil)
CHENQUI WANG (restauració)
HOTUSA (gestió hotelera)